Magyar érdek a nyugat-balkáni országok csatlakozása

2020. november 23. 08:49
A járványhelyzetben a munkavégzésnek, a mezőgazdasági munkálatok folytonosságának, valamint az élelmiszerellátásnak zavartalannak kell lennie – emelte ki az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek videokonferenciáján.
Magyar érdek a nyugat-balkáni országok csatlakozása

Belánszky-Demkó Zsolt hangsúlyozta, a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve révén a járulékkedvezmények mellett az állam 25 milliárd forinttal segítette a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében. Az élelmiszeripar kiemelt, 8 milliárd forintos keretösszeggel részesült a csomagból, amelyhez a felhívást kétszer is megnyitották, hogy mindenki hozzájuthasson a vállalkozását segítő összeghez.

Fotó: Fekete István

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy Magyarország alapvető nemzeti érdeknek tekinti a nyugat-balkáni térség teljes európai uniós integrációját, ezért teljes mértékben támogatja a Várhelyi Olivér bővítési biztos által kijelölt utat. Mint mondta, a térség Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamatában fontos állomást jelent a nyugati-balkáni államok zöld átmenetéről elfogadott nyilatkozat. Hozzátette: tapasztalatainkat az agrárszféra területén is megosztjuk a nyugat-balkáni országokkal.
A videokonferencia keretei között megtartott esemény szervezője az SWG (Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport) következő évi elnöke, Szerbia. A találkozó célja, hogy a résztvevő miniszterek megtárgyalják a regionális együttműködés helyzetét, valamint a reformokat az agráriumban és a vidékfejlesztésben, a régió EU-hoz való közelítése szemszögéből.

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Január 31. Gazdálkodási napló (webGN) beküldési határideje. Mit kell tudnunk róla?

2020. január 06. 11:27
A gazdálkodási naplót január 1. és január 31. között kell beküldeni.

Új kockázati tényezők jelentek meg az agrárszektorban

2020. március 12. 13:17
Új, nehezen modellezhető kockázati tényezők jelentek meg a globális agrárszektorban, mint például a klímatudatosság felerősödése, a fogyasztói szokások gyors változása, vagy az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Magyarországon, ahol a hazai GDP 3,4 százalékát adja a mezőgazdaság, az Európából és Kínából begyűrűző hatásokon túl a munkaerőhiány, az erősödő inflációs nyomás és árfolyamhatás, a generációváltással járó problémakör, az egyre gyakrabban megjelenő állatbetegségek, illetve a 2021-től kezdődő új uniós támogatási ciklus a legfajsúlyosabb kérdések. Emiatt az agrárszektor szereplőinek a pusztán növekedés helyett az eredményjavításra és hatékonyságnövelésre is érdemes fókuszálniuk. Globálisan a jövedelmezőség csökkenését, Magyarországon viszont – az elmúlt évek emelkedése után - a még mindig világátlag alatti jövedelmezőség stagnálását várja 2020-ban az Euler Hermes.