Magyar érdek a nyugat-balkáni országok csatlakozása

2020. november 23. 08:49
A járványhelyzetben a munkavégzésnek, a mezőgazdasági munkálatok folytonosságának, valamint az élelmiszerellátásnak zavartalannak kell lennie – emelte ki az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek videokonferenciáján.
Magyar érdek a nyugat-balkáni országok csatlakozása

Belánszky-Demkó Zsolt hangsúlyozta, a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve révén a járulékkedvezmények mellett az állam 25 milliárd forinttal segítette a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében. Az élelmiszeripar kiemelt, 8 milliárd forintos keretösszeggel részesült a csomagból, amelyhez a felhívást kétszer is megnyitották, hogy mindenki hozzájuthasson a vállalkozását segítő összeghez.

Fotó: Fekete István

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy Magyarország alapvető nemzeti érdeknek tekinti a nyugat-balkáni térség teljes európai uniós integrációját, ezért teljes mértékben támogatja a Várhelyi Olivér bővítési biztos által kijelölt utat. Mint mondta, a térség Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamatában fontos állomást jelent a nyugati-balkáni államok zöld átmenetéről elfogadott nyilatkozat. Hozzátette: tapasztalatainkat az agrárszféra területén is megosztjuk a nyugat-balkáni országokkal.
A videokonferencia keretei között megtartott esemény szervezője az SWG (Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport) következő évi elnöke, Szerbia. A találkozó célja, hogy a résztvevő miniszterek megtárgyalják a regionális együttműködés helyzetét, valamint a reformokat az agráriumban és a vidékfejlesztésben, a régió EU-hoz való közelítése szemszögéből.

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Január végéig lehet pályázni a szociális földprogramban

2019. január 29. 09:29
A kezdeményezés 1992 óta él, és a mezőgazdasági termelésre alkalmas vidéki környezetben lakó hátrányos helyzetű, köztük nagy számban roma családok megélhetését segíti

Precíziós gazdálkodás: egy rossz szaktanácsadóval lehet a legnagyobbat bukni

2018. december 07. 08:39
Nincs egyszerű helyzetben az a gazdaság, amely a legmodernebb technológiáknak megfelelve szeretné a lehető leghatékonyabban művelni a földjét. A precíziós gazdálkodás komplexitása miatt érdemes lehet inkább kisebb lépésekkel elindulni, és akár éveket várni egy-egy nagyobb beruházás előtt. A 2018-as Agrárszektor Konferencián, a témában jártas szakértők egyetértettek abban, miszerint az egyik legfontosabb tényező, hogy a gazda ismerje a saját földjét, a következő lépés pedig egy olyan szaktanácsadó megtalálása, akinek nem az értékesítés a célja, hanem az, hogy megoldást, valamint megfelelő eszközt találjon az aktuális problémára.