Magyar ételek a világ legjobbjai között

2020. október 20. 09:28
A hússal készült ételek kategóriájában a töltött káposzta került az első helyre.
Magyar ételek a világ legjobbjai között

 

Tasteatlas a napokban közzétette a világ legjobb 100 ételének listáját, melyet 63 420 szavazat alapján állítottak össze.

A legjobb hagyományos ételnek a nápolyi Pizza Margheritát választották, a második a török Adana Kebap, míg a harmadik a japán Lamen lett.

Az eredeti szabolcsi és erdélyi töltött káposzta receptje
A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Különféle változatai ismertek.

A listáról nem maradtak le a magyar konyhaművészet remekei sem. A hagyományos nemzeti ételek között a gulyás 39., a paprikás csirke  88. helyen végzett. Nagy siker és hatalmas elismerés, hogy a hússal készült ételek kategóriájában a töltött káposzta végzett az első helyen, lekörözve a világ gasztronómiájának számos különlegességét.

Összességében a magyar konyhát a 20. helyre sorolták.

A desszertek között a zserbó az 5. helyet szerezte meg. Felkerült a TOP 100-as listára a somlói galuska, a gesztenyepüré és a krémes is.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Elérhetőek a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredményei

2020. január 20. 10:05
A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak. Az előző évhez képest több esetben kellett lejárt, illetve ismeretlen eredetű termékek forgalmazása miatt intézkedniük az ellenőröknek, a jelölési hibák száma azonban csökkent.

Hibák sokaságát tárta fel a Szupermenta zabkása tesztje

2019. március 29. 07:52
A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A „hatósági kosárba” csokoládés és csokoládé ízű, valamint natúr zabkásák kerültek. A szakemberek többek között a mikotoxin és növényvédőszer jelenlétét, valamint a termékek cukor-, fehérje- és allergén tartalmát ellenőrizték. DON toxin szennyezettség miatt két zabkását már a teszt legelején ki kellett zárni, összesen 14 esetben pedig jelölési problémák miatt indult hatósági eljárás.