Átmeneti húshiányt okozhat a koronavírus miatt kialakult élelmiszerfelhalmozás

2020. március 18. 07:50
A rendszeres halfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az már bizonyított tény, hogy a rendszeres halfogyasztás kedvező élettani hatással bír, azaz mindenképpen egészségvédő hatású. A halhús teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek. Mivel a halhús vitaminokban gazdag és nem szűkölködik élettanilag fontos ásványi anyagokban, bizonyítottan hozzájárul az immunrendszerünk egészséges működéséhez, melyre most különösen szükség van.

A koronavírus járvány miatt kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben és számos helyen a fogyasztói árak is emelkedtek. A hazai termelésű halakból jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak mindamellett, hogy Magyarország jelentős mennyiséget exportál is belőlük.

A MA-HAL közleményében azt is jelezte, hogy most zajlanak a tavaszi halászatok, ezért a magyar halászati ágazat igény esetén fokozni tudja a hazai előállítású hal piacra jutását ebben a vészterhes időszakban. A jelenlegi helyzetben az ágazati szereplők azt is tudják vállalni, hogy az export egy részét itthon tartják úgy, hogy a termelői árak érdemben nem növekednek.

A halászati ágazat nevében a MA-HAL azt javasolja, hogy a hagyományos halforgalmazó helyek mellett a húsüzletek is kapcsolódjanak be a halforgalomba, ahogy azt karácsonykor is tenni szokták. Emellett a halászati vállalkozások is többet fognak tenni azért, hogy telephelyeiken, halboltjaikban folyamatosan lehessen tisztított, friss halat kapni.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A spárga

2019. április 24. 08:40
Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.

Így készül a legfinomabb magyar lecsó: Te melyiket szereted - 5 tuti recept

2020. augusztus 13. 08:18
A szegények eledeleként tartották számon régen, manapság azonban elegáns éttermek étlapján is feltűnnek a magyar vidék jellegzetes fogásai. A lecsó után a nudli kerül terítékre a HelloVidék új rovatában.