Átmeneti húshiányt okozhat a koronavírus miatt kialakult élelmiszerfelhalmozás

2020. március 18. 07:50
A rendszeres halfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az már bizonyított tény, hogy a rendszeres halfogyasztás kedvező élettani hatással bír, azaz mindenképpen egészségvédő hatású. A halhús teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek. Mivel a halhús vitaminokban gazdag és nem szűkölködik élettanilag fontos ásványi anyagokban, bizonyítottan hozzájárul az immunrendszerünk egészséges működéséhez, melyre most különösen szükség van.

A koronavírus járvány miatt kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben és számos helyen a fogyasztói árak is emelkedtek. A hazai termelésű halakból jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak mindamellett, hogy Magyarország jelentős mennyiséget exportál is belőlük.

A MA-HAL közleményében azt is jelezte, hogy most zajlanak a tavaszi halászatok, ezért a magyar halászati ágazat igény esetén fokozni tudja a hazai előállítású hal piacra jutását ebben a vészterhes időszakban. A jelenlegi helyzetben az ágazati szereplők azt is tudják vállalni, hogy az export egy részét itthon tartják úgy, hogy a termelői árak érdemben nem növekednek.

A halászati ágazat nevében a MA-HAL azt javasolja, hogy a hagyományos halforgalmazó helyek mellett a húsüzletek is kapcsolódjanak be a halforgalomba, ahogy azt karácsonykor is tenni szokták. Emellett a halászati vállalkozások is többet fognak tenni azért, hogy telephelyeiken, halboltjaikban folyamatosan lehessen tisztított, friss halat kapni.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

UNIÓS OLTALOMBAN RÉSZESÜLT A TUZSÉRI ALMA ÉS AZ ŐRSÉGI TÖKMAGOLAJ

2021. augusztus 03. 08:31
Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

7 elfeledett, filléres magyar étel: Te ismered mindet?

2020. augusztus 07. 08:11
Sokszor érezhetjük úgy, hogy a hetente, unásig ismételt kedvenc ételeink elkészítése már nem okoz örömet és az egyre fogyó alapanyagokból nehéz feladat minden nap ízletes fogásokat tenni az asztalra. Nagyanyáink filléres hozzávalókból könnyedén varázsoltak ínycsiklandó falatokat a tányérra, vajon hogy csinálták? A HelloVidék összegyűjtött hét régi hagyományos receptet, amit olcsón, pillanatok alatt elkészíthetünk.