Magyar kiállás az élelmiszerek kettős minőségének kérdésében

2019. május 10. 09:23
Bulgáriával, Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával kiegészített V4-es körben agrárminiszteri találkozón vett részt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Szlovákiában. A meghívotti kör a francia agrárminiszter érdeklődésére Franciaországgal V4+8 országra bővült. 

A Felsőerdőfalván (Stará Lesna) megrendezett konferencia fő témája a BIOEAST kezdeményezés, valamint a régiónkat érintő élelmiszerek kettős minőségének kérdése volt.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

A BIOEAST Kezdeményezés – amely közös platformot jelent a közép- es kelet-európai országok számára biomassza alapú gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódó módon a mezőgazdasági és erdészeti kutatás, innováció területén - segíti a szektorok további fenntartható növekedését ebben a régióban. Magyarország számára kiemelten fontos ez az együttműködés, amelynek keretében az elmúlt években végzett kemény munka kezd megtérülni, hiszen a magyar agráriumhoz kapcsolódó intézmények, vállalatok egyre nagyobb eséllyel jelennek meg EU-s kutatási hálózatokban, közös programokban és projektekben – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Kép letöltése
 
Photo: AM



A találkozó végén az agrárminisztériumok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el a BIOEAST továbbfejlesztéséről. Hatalmas lépésnek tekinthető, hogy a nyilatkozatot várhatóan a kutatásért felelős miniszterek is aláírják a közeljövőben, mely így bázisként tud szolgálni a biomassza alapú gazdasági megközelítés területén történő együttműködésre a különböző területen tevékenykedő kormányzati intézmények együttműködése során. 

A találkozó másik kiemelkedő témája a kettős minőségű élelmiszerek kérdése volt. A magyar kezdeményezésre indult folyamatot a szlovák elnökség mindvégig napirenden tartotta, a régió országainak egyetértésével. Az új uniós fogyasztóvédelmi javaslatcsomag elfogadásával Magyarország és a Visegrádi országok elmúlt években tett közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak. A termékek kettős minősége elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása – emelte ki Feldman Zsolt. 

A fogyasztók unión belüli megkülönböztetését elfogadhatatlannak tartjuk, a jelenség felszámolását prioritásként kezeljük és a V4-es országokkal együtt uniós szintű jogi megoldás kidolgozását szorgalmaztuk - hangsúlyozta az államtitkár felszólalásában. Magyarországon elutasítjuk a termékek kettős minőségének, mint jelenségnek a létezését, ezért fontos az uniós szintű fellépés és szabályozás a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében.

(Agrárminisztérium)

Kapcsolódó cikkek

Biztosított az ország élelmiszer-ellátása

2020. április 22. 07:55
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Szinte egyáltalán nem tudnak már házhoz szállítást vállalni az áruházláncok

2020. március 18. 07:57
A megnövekedett élelmiszer-rendeléseink (élelmiszerek, papíráru, háztartási vegyi áru) miatt az alábbiakról tájékoztatjuk: Élelmiszer-szállítási kapacitásaink megteltek, bizonytalan ideig nem tudunk új rendelést fogadni, az időkapuinkban látható információk valósak
– ez a közlemény fogadja azokat, akik az Auchan felületén szeretnének online bevásárlást indítani, házhoz szállítást kérni.