Magyar technológia és vetőmag iránt érdeklődik Azerbajdzsán

2016. május 26. 08:47
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson fogadta Heydar Asadov azeri partnerminisztert.

A miniszter elmondta, elsősorban a magyar technológia, vetőmagok iránt érdeklődik Azerbajdzsán. Dr. Fazekas Sándor partnere figyelmébe ajánlotta a magyar kapacitásokat ezen a téren, valamint elmondta, hogy a szarvasmarha ágazat is együttműködési terület lehet, ugyanakkor vágó- és tejelő szarvasmarha tekintetében is van lehetőség a kereskedelmi kapcsolatok bővítésére. A két fél egyetértett abban, hogy a Magyarországon nem, vagy az éghajlat miatt csak korlátozottan előállítható egyes termékek – pl. gránátalmalé – esetében lehetőség van az azeri export növelésére is, valamint egyeztetett a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokról is.

Dr. Fazekas Sándor jelezte, hogy a magyar szőlő- és borkultúra tapasztalatai hasznosak lehetnek Azerbajdzsán számára is, mivel az országban jelenleg is folyik a korábbi évtizedekben leépült ágazat kormányzati támogatással zajló fejlesztése. A két miniszter a bilaterális kérdéseken túl egyeztetett a globális élelmiszerpiacok jelenlegi állapotáról is.

A hivatalos és üzleti delegáció kíséretében érkezett azeri tárcavezető kétnapos magyar programja során felkeresett több magyarországi mezőgazdasági létesítményt is.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST Kezdeményezést

2018. június 20. 08:16
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 18.-i ülésén Nagy István agrárminiszter bemutatta a hosszú távú kutatási és innovációs együttműködésről szóló BIOEAST Kezdeményezés prioritásait.

A mézes krémesre és a tiramisura esküszünk húsvétkor

2017. április 13. 07:17
Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként[1] havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.[2] Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.