Magyar technológia és vetőmag iránt érdeklődik Azerbajdzsán

2016. május 26. 08:47
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson fogadta Heydar Asadov azeri partnerminisztert.

A miniszter elmondta, elsősorban a magyar technológia, vetőmagok iránt érdeklődik Azerbajdzsán. Dr. Fazekas Sándor partnere figyelmébe ajánlotta a magyar kapacitásokat ezen a téren, valamint elmondta, hogy a szarvasmarha ágazat is együttműködési terület lehet, ugyanakkor vágó- és tejelő szarvasmarha tekintetében is van lehetőség a kereskedelmi kapcsolatok bővítésére. A két fél egyetértett abban, hogy a Magyarországon nem, vagy az éghajlat miatt csak korlátozottan előállítható egyes termékek – pl. gránátalmalé – esetében lehetőség van az azeri export növelésére is, valamint egyeztetett a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokról is.

Dr. Fazekas Sándor jelezte, hogy a magyar szőlő- és borkultúra tapasztalatai hasznosak lehetnek Azerbajdzsán számára is, mivel az országban jelenleg is folyik a korábbi évtizedekben leépült ágazat kormányzati támogatással zajló fejlesztése. A két miniszter a bilaterális kérdéseken túl egyeztetett a globális élelmiszerpiacok jelenlegi állapotáról is.

A hivatalos és üzleti delegáció kíséretében érkezett azeri tárcavezető kétnapos magyar programja során felkeresett több magyarországi mezőgazdasági létesítményt is.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Kellenek a betanított munkások az agrárcégeknek

2018. április 10. 07:59
A következő években is nagy szerepet játszhat a munkahelyteremtésben a mezőgazdaság, az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint minden harmadik agrárcég újabb embereket venne fel gazdaságába – írta a Magyar Idők hétfői számában. A vállalkozások ugyanakkor egyre nehezebben találnak megfelelő dolgozót, a munkaerőhiány mellett a tapasztalat hiánya és az alacsony képzettség is akadályozza az álláshelyek betöltését.

Brutálisan drágult a sertéshús és a tej

2017. augusztus 15. 13:08
Júniusban év/év alapon 2,5 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak, ami a növényi termékek árának 3,1 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 13 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak az első félévben 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.