Magyarország ellenőrzi a hazai tárolókban lévő ukrán gabonát

2023. május 23. 16:29
Az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek minden hazai gabonatárolót felkeresnek.
 
A kormány amellett, hogy az országon áthaladó ukrán gabonát és annak útját ellenőrzi, most a korábban hazánkba érkezett termények minőségét is megvizsgálja.
 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy Facebookra feltöltött videóban beszélt arról, hogy a napokban az Agrárminisztérium által elrendelt célellenőrzés során az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek minden hazai gabonatárolót – körülbelül 700 – felkeresnek és mintát vesznek az ott elhelyezett, de korábban nem vizsgált ukrán gabonatételből.
Magyarország ellenőrzi a hazai tárolókban lévő ukrán gabonát
Ezeket ezt követően a Nébih laboratóriumaiban vizsgálják meg, ahol folyamatosan zajlanak vizsgálatok, mert a korábbi mintavételezés során már találtak növényvédő szereket a bevizsgálásra kerülő gabonában.
 
"A Nébih laboratóriumában jártunk, ahol megnéztük, hogy zajlanak a gabonák esetében a különböző minőségi vizsgálatok.
 
A veszélyes méreganyagok kiszűrése hazánkban is szigorú szabályozás alá esik, rendszeres ellenőrzésük indokolt és szükséges.
 
A magyar élelmiszerek a szigorú szabályozásnak és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak." – fogalmazott a kormányszóvivő egy másik bejegyzésben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hajszállal a tavalyi árak felett a vágósertés ára

2023. október 18. 17:52
Az elmúlt hetekben többnyire ismét csökkent a sertés ára.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágósertés szállítási költséggel növelt vágóhídi belépési ára 2023. 40. hetén így alakult:
hazai termelésből származó vágósertés: 896,65 Ft/kg hasított meleg súly, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy éve,
importból származó vágósertés: 880,39 Ft/kg hasított meleg súly, 3,6 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Nehéz előre tervezni

2023. június 21. 18:46
A szántóföldi zöldségtermesztők az utóbbi időben több olyan körülménnyel találták szembe magukat, melyekre nehéz felkészülni. A tavalyi aszály után idén tavasszal sok csapadék esett, és bár ennek így kellene lennie, az előző években nem volt jellemző. A magas infláció és a szomszédban dúló háború pedig a piaci viszonyokat rajzolja át. Egy termesztési és egy feldolgozóipari szakembertől kértünk helyzetjelentést.
A szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezetben az idei vetésszerkezetben nincsenek kiugrások, minden zöldségfajt a megszokott területre tervezték, hogy tartani tudják a vetésforgót.