Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben

2023. augusztus 15. 15:42
Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben.
Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben
A Skanzenben a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat – a szélmalomtól a vízimalmon át a száraz- és tiprómalomig – működés közben tekinthetik meg a látogatók ezen a két napon, közben bepillanthatnak a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba.
 
Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény-próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt is, a Skanzen Étterem kínálatában pedig túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel.A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetjük el. Sőt a molnársággal kapcsolatos meséket is hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.
 
A színpadon szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. Mindkét nap délután 3-kor koncertet ad a Kaláka Együttes, de lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.
 
A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalmalovat és kenyérzsákot is.
Len és kender feldolgozása a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
A programokat bringatúrák, élő történelmi játék és menetleveles barangolás színesítik.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A 100 Tagú Cigányzenekar adventi koncertjei, fellépései 2022-ben

2022. december 08. 20:23
A Magyar Örökség és Hungarikum díjas 100 Tagú Cigányzenekar a világon egyedülálló együttes. Tagjai főleg cigány származású muzsikusok, a komolyzene mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát is játszanak.
100 Tagú Cigányzenekar koncertajánló 2022

Mire figyelj, ha egy parasztházat felújítasz, berendezel?

2023. január 10. 11:10
Egyre többen keresnek parasztházakat, és számos jó arányokkal rendelkező ingatlant kínálnak is vidéken, többnyire sokkal olcsóbban, mint egy városi lakást. Sokan vásárolnak is ilyen házat, de végül nem tudják, hogyan rendezzék be azt, hogy megőrizze valódi parasztház mivoltát az épület, miután felújították. Székely Csilla lakberendező, bútorfestő népi iparművész beszélt a HelloVidéknek a parasztházak autentikus berendezéséről.