Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben

2023. augusztus 15. 15:42
Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben.
Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben
A Skanzenben a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat – a szélmalomtól a vízimalmon át a száraz- és tiprómalomig – működés közben tekinthetik meg a látogatók ezen a két napon, közben bepillanthatnak a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba.
 
Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény-próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt is, a Skanzen Étterem kínálatában pedig túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel.A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetjük el. Sőt a molnársággal kapcsolatos meséket is hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.
 
A színpadon szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. Mindkét nap délután 3-kor koncertet ad a Kaláka Együttes, de lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.
 
A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalmalovat és kenyérzsákot is.
Len és kender feldolgozása a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
A programokat bringatúrák, élő történelmi játék és menetleveles barangolás színesítik.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Siófokon Pünkösdi Rózsaünnep nyitja meg a nyári szezont

2023. május 03. 19:03
Családi programokkal, rózsák ihlette rendezvényelemekkel, neves koncertfellépőkkel és az 55 éves Siófok város testvérvárosainak vendégfellépőivel várják a szórakozni vágyókat május utolsó hétvégéjén.
 
Az eseményen először adják át a Varga Imre Művészeti díjat a szobrászművész születésnek 100. évfordulója alkalmából és kiderül, ki kapja idén a Kálmán Imre emlékplakettet és a Siófok turizmusáért díjat 2023-ban – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Megújul Tokaj főutcája

2023. június 21. 18:18
Mintegy 800 méter hosszan megújul Tokaj főutcája, egységes képet öltenek a terek, utcák és a történelmi épületeket is renoválják - mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Koncz Zsófia közlése szerint kávézók és éttermek létesülnek, illetve zöldterületeket is kialakítanak. Hozzátette: abban bíznak, hogy a fejlesztés révén sokan ellátogatnak majd a városba, így a belföldi turizmus is erősödhet.