Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben

2023. augusztus 15. 15:42
Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben.
Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben
A Skanzenben a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat – a szélmalomtól a vízimalmon át a száraz- és tiprómalomig – működés közben tekinthetik meg a látogatók ezen a két napon, közben bepillanthatnak a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba.
 
Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény-próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt is, a Skanzen Étterem kínálatában pedig túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel.A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetjük el. Sőt a molnársággal kapcsolatos meséket is hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.
 
A színpadon szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. Mindkét nap délután 3-kor koncertet ad a Kaláka Együttes, de lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.
 
A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalmalovat és kenyérzsákot is.
Len és kender feldolgozása a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
A programokat bringatúrák, élő történelmi játék és menetleveles barangolás színesítik.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Húsz szolgáltatót mutat be Siófok őszi GasztroFok térképe

2023. október 19. 15:48
A Balatonnál idén az őszi időszak újdonsága október végén, Siófokon a GasztroFok kulináris összefogás elindulása, mely a térség gazdag bor és gasztronómiai palettájának bemutatását, körbekóstolását tűzte ki célul Széplaktól Sóstóig, Kilititől Szabadiig, bevonva a helyi termelőket, szolgáltatókat.

Újranyit a soproni Hotel Lövér, új bérlővel állapodott meg a Danubius

2023. március 02. 13:26
Áprilistól újra várja vendégeit a Hotel Lövér, miután a tulajdonos Danubius Hotels Zrt. bérleti megállapodást kötött a Hotel & More Group-pal. A soproni szálloda a jövőben is 3 csillag superior minősítésű szállodaként várja elsősorban szabadidős egyéni és csoportos vendégeit.
 
"Örülök, hogy a Hotel & More lehetőséget látott a Hotel Lövérben, Sopron e klasszikus és népszerű szállodájában, és mi ezzel tapasztalt üzemeltető partnert találtunk. Úgy látom, hogy az idei évben tovább erősödik a turizmus, és ez a Hotel Lövérnek is új lehetőségeket hozhat. A soproni szállodánk már 2014 óta bérleti konstrukcióban üzemelt, ezt a modellt továbbra is szerettük volna fenntartani.” –nyilatkozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója.