Már lépett is a kormány: 270 milliárdot költenek a munkaerőpiaci aktivitás növelésére

2024. február 21. 16:44
A kormány a munkaerőpiaci aktivitás növelésére márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a Ginop Plusz programaban. 2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását.
Már lépett is a kormány: 270 milliárdot költenek a munkaerőpiaci aktivitás növelésére
Tavasz végén újabb közel 160 milliárd forint uniós forrás nyílhat meg a 30 év feletti álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése - Fotó: Getty Images
 
Újabb, a munkaerőpiac fejlesztését segítő intézkedésekre szán jelentős uniós forrásokat a kormány. A brüsszeli pénzből márciusban indul a 70 milliárd forintos kerettel rendelkező munkahelyi képzéseket támogató program következő szakasza, áprilistól pedig közel 200 milliárd forintos kerettel elstartol a 30 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Team of people having class with business trainer. Group of male and female employees sitting at desks in modern office and listening to lecture by experienced teacher sharing knowledge and guidance
Márciusban indul a 70 milliárd forintos kerettel rendelkező munkahelyi képzéseket támogató program következő szakasza - Fotó: Shutterstock
 
Az infláció visszaszorítását követően 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést, és dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. 
Ennek érdekében felpörgeti a fogyasztást, 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat, valamint tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.
 
Orbán Viktor kormányfő a hét végi évértékelőjében beszélt arról, a kormány célja, hogy a foglalkoztatási rátát a jelenlegi 75 százalékos szintről 85 százalékra növelje. Ehhez pedig szeretnének még 300 ezer embert bevonni a munka világába. A Nemzetgazdasági Minisztérium most részletezte, hogy képzelik a foglalkoztatottak számának további növelését. 
 
Célzott támogatás a 30 év alatti korosztály számára
A részletes információk 2024. március 1-jétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon, majd ezt követően a vállalkozások március első felében nyújthatják be pályázataikat az illetékes kormányhivatalokba.
 
A munkahelyi kurzusokra, tanfolyamokra fordítható forrásból a munkáltatók szakmai ismeretek bővítésére kaphatnak támogatást, elsősorban a munkavállalók képzési költségeihez, valamint a munkavállalók képzés alatti kieső munkaidőre járó bérének biztosításához. 
 
A képzéseket támogató program számos könnyítést tartalmaz a vállalkozások részére, az energiaintenzív ágazatokban működő vállalkozások pedig már munkahelymegőrzési célokra is felhasználhatják a forrásokat.
 
A fiatalok elhelyezkedését támogató Ifjúsági Garancia Plusz program közel 200 milliárd forintos keretéből képzésekkel, bértámogatással, mobilitási támogatásokkal a kormány célzottan támogatja a 30 év alatti korosztály munkaerőpiacra lépését. 
 
A programon keresztül összesen 84 ezer álláskereső vagy inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg, amelyben kiemelt fókuszt kapnak a hátrányos helyzetűek.
 
Májusban újabb csaknem 160 milliárd forint uniós forrás nyílhat meg 
A részletes információk március közepétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon, illetve a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegein, amelyek a jelentkezéseket április elejétől tudják fogadni a fiatalok és az őket foglalkoztatni kívánó munkáltatók részéről. Mindezen programokon túlmutatóan várhatóan májusban újabb csaknem 160 milliárd forint uniós forrás nyílhat meg a 30 év feletti álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése és a
munkakörülmények javítása érdekében.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Minimálbér 2024: nagyon közel a megegyezés, információink szerint Nagy Márton is részt vesz a csütörtöki tárgyaláson

2023. november 08. 18:09
Úgy tudjuk, hogy nagyon közel van a megegyezés a jövő évi minimálbér mértékéről, és akár már csütörtökön aláírhatják a felek a megállapodást. A feltételezést erősíti, hogy az ülésen részt vesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Folytatódnak a német tüntetések, olajat öntött a tűzre egy zöldszervezet

2024. január 09. 15:43
Ma tovább folytatódnak a demonstrációk, a gazdákban forr az elégedetlenség. Kint élő magyarokat is kérdeztünk tapasztalataikról.
 
Mint arról tegnapi írásunkban már beszámoltunk: Németország minden tartományában demonstrációkat tartanak traktoraikkal a gazdák, részben általános elégedetlenségük, részben pedig a tervezett megszorító intézkedések miatt.