Már Mikulás előtt megjön a csomag a mezőgazdaságnak

2023. november 16. 16:33
Termőföldvédelem, öntözéstámogatás – már be is nyújtották a törvényhozásnak a törvényjavaslatokat.
Már Mikulás előtt megjön a csomag a mezőgazdaságnak
Beruházás, termőföld, öntözés
Nem kevesebb mint 24 jogszabály módosítását foglalja magában törvény módosítását foglalja magában az a salátatörvény, amelynek célja a hatékonyabb agrárigazgatás, jogharmonizáció. Az agrárminiszter ezek közül kiemelte a termőföld fokozott védelmét: a beruházókat barnamezős fejlesztések megvalósítására szeretnék ösztönözni. Az új szabályozás a földvédelmi járulékot és a földvédelmi bírság mértékét is megemeli – fűzte hozzá Nagy István –, így az ipari célra kivont termőföldért háromszor többet kell majd fizetni az eddiginél.
 
A másik kiemelten fontos elem az öntözött területek növelése és a már meglévő öntözött termőföldek megtartása. Ezért az öntözési közösség területét képező termőföld más célú hasznosítása tilos lesz. Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági művelést elősegítő, illetve az öntözéses gazdálkodáshoz szükséges beruházások.
 
Vetőmagosoknak, időjárás-károsultaknak
A törvénycsomag a mindennapi gyakorlatra reflektáló változtatásokat és egyszerűsítéseket is tartalmaz. A vetőmag-előállítók és a horgászok adminisztrációs terhei is csökkenhetnek, és megerősítik az Agrárkár-enyhítési alapot is. Ez utóbbira azért van szükség, mert az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt a kárenyhítő juttatások iránti igény jelentősen megemelkedett. Ennek értelmében a termelői hozzájárulás és az ezzel egyenértékű nemzeti kiegészítő forrás megemelése mellett a jövőben uniós forrásokat is bevonhatnak az alap feltöltésébe – mondta az agrárminiszter.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Kukacos a vöröshagyma? Ezt tedd ellene!

2023. március 31. 11:32
Nincs is jobb, mint a finom újhagyma, amiért ráadásul csak a kertig kell elmenni. De a vöröshagymát számos ételben tudjuk felhasználni akkor is, amikor már szép nagy fejekkel örvendeztet meg bennünket, így hát kevés olyan kert van, ahol van veteményes, de abban nincs vöröshagyma.
 
Azonban sokszor előfordul, hogy a hagyma levele elkezd sárgulni, majd eldől, és a hagyma kellemetlen szagot áraszt. Ilyenkor pedig cselekednünk kell, különben a hagymalegyek ellephetik az egész termést.

Már a józanabb oldal hangja is hallható az európai állattenyésztésről

2023. május 25. 11:52
A hazai állattenyésztők számára továbbra is biztonságot jelentenek az állami és európai uniós támogatások, számíthatnak a kormány segítségére, de a háború hatásai, az energia-, alapanyag- és takarmányárak volatilitása, a piaci folyamatok kiszámíthatatlansága miatt fontos, hogy mindenkinek legyen egyéni kockázatkezelési stratégiája.