Már Mikulás előtt megjön a csomag a mezőgazdaságnak

2023. november 16. 16:33
Termőföldvédelem, öntözéstámogatás – már be is nyújtották a törvényhozásnak a törvényjavaslatokat.
Már Mikulás előtt megjön a csomag a mezőgazdaságnak
Beruházás, termőföld, öntözés
Nem kevesebb mint 24 jogszabály módosítását foglalja magában törvény módosítását foglalja magában az a salátatörvény, amelynek célja a hatékonyabb agrárigazgatás, jogharmonizáció. Az agrárminiszter ezek közül kiemelte a termőföld fokozott védelmét: a beruházókat barnamezős fejlesztések megvalósítására szeretnék ösztönözni. Az új szabályozás a földvédelmi járulékot és a földvédelmi bírság mértékét is megemeli – fűzte hozzá Nagy István –, így az ipari célra kivont termőföldért háromszor többet kell majd fizetni az eddiginél.
 
A másik kiemelten fontos elem az öntözött területek növelése és a már meglévő öntözött termőföldek megtartása. Ezért az öntözési közösség területét képező termőföld más célú hasznosítása tilos lesz. Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági művelést elősegítő, illetve az öntözéses gazdálkodáshoz szükséges beruházások.
 
Vetőmagosoknak, időjárás-károsultaknak
A törvénycsomag a mindennapi gyakorlatra reflektáló változtatásokat és egyszerűsítéseket is tartalmaz. A vetőmag-előállítók és a horgászok adminisztrációs terhei is csökkenhetnek, és megerősítik az Agrárkár-enyhítési alapot is. Ez utóbbira azért van szükség, mert az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt a kárenyhítő juttatások iránti igény jelentősen megemelkedett. Ennek értelmében a termelői hozzájárulás és az ezzel egyenértékű nemzeti kiegészítő forrás megemelése mellett a jövőben uniós forrásokat is bevonhatnak az alap feltöltésébe – mondta az agrárminiszter.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Hulladékból készül az épület, amely használat után akár be is szántható.

2024. július 10. 14:57
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) több mint 743 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával automatizált, helyi alapanyagokra és melléktermékekre alapozott mobil építészeti megoldást dolgozott ki a Sparktech Innováció Kft. a mezőgazdaság számára.

Egy amerikai gazda mutat példát, hogyan lehet(ne) együtt élni a vaddal

2024. február 15. 16:13
A mezőgazdasági termelékenység és a vadon élő állatok igényei közötti egyensúly megteremtése nem könnyű.
 
Érdemes tanulmányozni és megfogadni a Modern Farmer cikkét Jillian Garrett tollából, főleg azt figyelembe véve, hogy az elkövetkezendő években várhatóan egyre nagyobb számban jelenik meg az ország területén a farkas. Néhol már most is konfliktusokat eredményez a nagyragadozóval való együttélés, pedig nem árt erre készülni, hiszen megjelenéséből akár a gazdák is profitálhatnak.