Márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain – itt vannak a részletek

2024. február 22. 15:19
A MÁV-Volán tájékoztató oldalt indított, ami minden szempontra kitér az új tarifarendszer kapcsán.
Márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain – itt vannak a részletek
Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere – emlékeztetett szerdai közleményében a MÁV-Volán csoport.
 
Erről a Világgazdaság is sokat írt, a túlzás nélkül a közösségi közlekedésben történelmi változás lényege, hogy 3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a MÁV-Volán járatait, sőt még a budapestieket, a zalaegerszegieket és az esztergomiakat is. Mindez havonként akár több tízezer forintos megtakarítást is eredményezhet a családoknak.
20200213 Budapest Déli pályaudvar MÁV első, saját gyártású, belföldi forgalomra szánt másodosztályú InterCity (IC+) kocsijaFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Annak érdekében, hogy a legfontosabb tudnivalók mindenki számára megismerhetők legyenek, a MÁV-Volán csoport tájékoztató weboldalt indított, amely mától mindenki számára elérhető. 
 
A honlap címe www.ujtarifa.hu.
 
Ez elmagyarázza a megújuló tarifarendszer részleteit, a változásokat pedig gyakorlati példák és infografikák segítségével mutatja be. Hangsúlyos elem, hogy egyes viszonylatokon keresztül szemlélteti, hogy a korábbi díjtermékekkel szemben az új kedvezmény- és díjkategóriák révén mennyivel kedvezőbb áron lehet utazni. A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező 
  • vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével, 
  • az új, 24 órás napijegyekkel, 
  • az egyszerűbbé váló kedvezményekkel, 
  • a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel, 
  • valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdéseknek.
Az is kiderül, mi lesz a sorsa a korábban megváltott jegyeiknek, hogyan kérhetik utazási költségeik elszámolását a munkáltatójuktól, illetve azt, hogy milyen átmeneti szabályok segítik a zökkenőmentes átállást a március 1-jét követő időszakban.
Egyszerűsödő kedvezmények! Díjmentesen utazhatnak: minden 14 év alatti gyermek, minden 65 évnél idősebb személy, ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján, fogyetékkal élő személy és kísérője, menekültek és oltalmazottak, szociális intézménybe bejáró vagy bent lakó gondozott és látogatója, magasabb öszzegű csaladi pótlékban részesülő gyermek és kísérője, hadirokkant és kísérője, hadiözvegy, magyar igazolvánnyal évi 12 alkalommal, 3 vagy több saját gyermekkel együtt utazó felnőtt (nagycsalád). 50% kedvezményre jogosult: minden 14 és 25 év közötti személy, költségvetési szerv foglalkoztatottja, egyházi személyek*, társadalmi szervezetek, alapítványok dolgozója*. *Korlátlan számban, de várhatóan szeptembertől regisztrációhoz kötött és csak online biztosított kedvezmény lesz. Kedvezményes vármegye és országbérletet csak a nappali és esti tagozatos tanulók válthatnak kizárólag magyar diákigazolvánnyal; az ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján helyi közlekedéshez. Csoportot kísérők díjmentessége: legalább 6 főből álló óvodás csoport tagja és minden megkezdett 10 fő gyermekekenként 3 fő kísérő; a 10 éven aluli gyermekek - legalább 6 gyermekből álló - csoportja együttes utazása esetén minden megkezdett 10 diákonként 1 fő kísérő; gyermekotthonban nevelet gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő 2 nevelő, 10-nél több gyermek együttes utazása esetén minden megkezdezz 10 gyermekenként további 2 fő. A gyermekcsoportok utazását be kell jelenteni! Csak a bejelentett csoportok kísérői utazhatnak díjmentesen. Bérletek: csak országbérlet és vármegyebérlet marad, a 30 napra érvényes adott vármegye- és országbérletek már ezen helyi szolgáltatók járatain is érvényesek: Budapesti Közlekedési Központ (BKK), Zalaegerszegi helyi járatok, Esztergomi helyi járatok. Viszonylati kutya- és kerékpárjegy fix áron 500 Ft-ért lesz kapható. Országbérlet már kerékpár számára is vásárolható 9450 Ft-ért. Új napijegyek: Magyarország24 - 4999 Ft, Vármegye24 - 999 Ft. Ezek csak teljesárú változatban érhetők el. Kizárólag a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV és a VOLÁNBUSZ (kék és sárga) helyközi járatain érvényes, Budapest határán kívül és belül is. Helyjegyek országbérlethez, Magyarország24 napijegyhez és menetjegyekhez váltható - kedvezményes helyjegy 2. kocsiosztályra 300 Ft-ért, IC 2. osztályára elővételben 650 Ft-ért, vagy az utazás napján 990 Ft-ért, 1. osztályra 1990 Ft-ért, IC 1+ kocsiosztályra 2990 Ft-ért. Vármegyebérlet és Vármegye24 napijegy nem vehető igénybe helyjegyköteles vonaton. A helyjegyköteles vonat felármentes szakaszán (Budapesten belüli utazás során is) érvényes, helyjegy váltása sem szükséges. A hivatalos üzletszabályzat a szolgáltatók weboldalán érhető majd el. Hívjon minket telefonon: +3613494949
Mikortól lehet megvásárolni az új jegyeket és bérleteket a MÁV-Volánra?
Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel március 1-jétől kezdődik meg a jegyek és bérletek értékesítése a jegypénztárainknál, az automatáknál, illetve online az ELVIRA-ban és a MÁV appban. 
 
Fontos, hogy a mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, azok megvásárlásához feltétlenül frissíteni kell március 1-je után.
 
Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, hiszen minden 14 év alatti és 65 év feletti utasunk díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utasunk pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. A bérlettel való utazás is egyszerűbb és áttekinthetőbb lesz, a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csupán kettő marad.
 
Március elsejétől ugyanakkor díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők. Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit, így például a közalkalmazottakat, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a tűzoltókat stb. korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető, – mindössze regisztrációhoz kötött – 50 százalékos kedvezmény illeti meg. 
 
Ők az átmeneti időszakban, vagyis az első hónapokban a „pecsételős igazolás” felmutatásával élhetnek a minden utazásra járó kedvezménnyel, később pedig a digitális regisztrációt követően. A digitális regisztráció indulásáról és az emiatt bekövetkező változásokról később tájékoztatják a nyilvánosságot.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Nébih: Izraelből menekülők magukkal hozhatják a társállataikat

2023. október 30. 16:50
Az Izrael területét érintő háború miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyszerűsített beutaztatási kérelem mintát tett közzé azok számára, akik kedvtelésből tartott állatukkal szeretnének Magyarországra beutazni – adta közre a hivatal.

AKCIÓTERVVEL SEGÍTJÜK A TURISZTIKAI ÁGAZATOT

2022. november 17. 11:51
Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak - ismertette a kormány döntését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.