Mától kóstolható az ország tortája

2023. augusztus 18. 15:38
Mi az: fügés, karamellás, tokaji aszús és most mindenki erről beszél? - teszi fel a kérdést a kormányszóvivő a legújabb videójában. Szentkirályi Alexandra hozzátette: ez nem más, mint az idei év ország tortája, a Spicces füge respektus, melynek készítésébe ő is bepillantást nyerhetett.
 
Mától kóstolható az ország tortája
Magyarország Tortája 2023-ban a „Spicces füge respektus"
A Magyarország Cukormentes Tortája program „nagy testvére" a Magyarország Tortája verseny. 2023-ban a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus" fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet.
 
A TORTA EGY MANDULALISZTES VAJAS JOCONDE FELVERTBŐL, LÁGY SÓSKARAMELLÁS MOUSSE KRÉMBŐL ÉS DIÓS-KARAMELLÁS ROPOGÓSBÓL ÉPÜL FEL, MELY KAKAÓBAB TÖRETET IS TARTALMAZ. A TOKAJI ASZÚS, MEGGYES FÜGEZSELÉ ÉS AZ AKÁCMÉZES TEJCSOKOLÁDÉ TÜKÖRZSELÉ TESZIK IGAZÁN KÜLÖNLEGESSÉ EZT AZ ÍZVILÁGOT, MELYET AZ AKÁCMÉZES FEHÉRCSOKIS GANACHE ÉS A DIÓS SABLÉ KORONG KORONÁZ MEG.
 
A torta nevében a „spicces" jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus" az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.
 
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk tiszteletére.
 
Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban a „Kikelet"
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese 2023-ban a „Kikelet" lett, amelyet a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia készített. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor.
A TORTÁT EGY CSEPP FEKETE TEA KÖRÉ ÁLMODTA MEG, ÁFONYÁVAL ÉS EGY LEHELETNYI LEVENDULÁVAL ALAKÍTOTTA KI A TÖKÉLETES ÖSSZHANGOT, MELYET A VANÍLIÁS FEHÉRCSOKOLÁDÉ MOUSSE ÉS A GABONALISZT NÉLKÜL KÉSZÜLT MANDULÁS, CITROMOS PISKÓTA TESZ TELJESSÉ.
 
forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint 200 nyitott levendulás várja a közönséget a szezonban

2023. június 02. 14:35
185 hazai és 44 határon túli olyan levendulásról van tudomásunk, amely a közönség számára nyitott.
 
"Kevesen tudják, hogy az első levendulatövek bencés szerzetesekkel érkeztek hazánkba Olaszországból és hosszú időn keresztül gyógynövényként alkalmazták azokat a kolostorokban. Szintén érdekesség, hogy a valódi levendula megszárított virága hivatalos volt már a Magyar Gyógyszerkönyv 1871. évi első kiadásában is, továbbá hivatalos gyógynövénydrog a jelenleg hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is” – avat be minket Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának mesteroktatója.

Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben

2023. augusztus 15. 15:42
Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben.