Még az idén meglesz a megállapodás a minimálbérről

2021. október 21. 08:58
Nincs kétsége a Liga Szakszervezetek elnökének afelől, hogy még idén megszületik a megállapodás a minimálbér és garantált bérminimum jövő évi emeléséről. A Spirit Fm 2021. október 19-i Aktuál című műsorában azonban Mészáros Melinda hozzátette: utóbbi összege sem lesz elég a szakképzett dolgozók megtalálására. Az emelés egyébként közvetlenül 1,1 millió embert érint.
Még az idén meglesz a megállapodás a minimálbérről

„Biztosan lesz megállapodás” – ezt a minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatos tárgyalásokkal kapcsolatban mondta a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint bár a bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér összegében már konszenzus van, a garantált bérminimum kapcsán még nincs - a munkaadók további járulékcsökkentést szeretnének, a munkavállalók pedig ugyanolyan mértékben növelnék a garantált bérminimumot, mint a minimálbért, és mindezt egy lépcsőben tartanák elfogadhatónak.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes többsége lesöpörte azt az MSZP-s javaslatot hétfőn, ami az adómentes minimálbért célozta meg. A szakszervezet is támogatná ezt a javaslatot, ami saját céljaik között is szerepel.

Mészáros szerint ma Magyarországon 1,1 millió embert érintene közvetlenül az emelés, a bérfelhajtó hatás miatt azonban – közvetlenül – minden dolgozó embert érint a minimálbér és garantált bérminimum kérdése, miközben utóbbi összege is kevés lesz ahhoz, hogy megfelelően szakképzett embereket találjanak a cégek.

atv.hu / www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Megvan az alku: gyakorlatilag megállapodtak a jövő évi minimálbérről

2021. november 04. 07:40
Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma.

Orbán Viktor: Mind a 2020-as, mind a 2021-es költségvetést át kell alakítani

2020. április 01. 08:34
Orbán Viktor március 30-án bejelentette, hogy Magyarország történetének legnagyobb gazdasági akcióterve készül. Emiatt mind a 2020-as, mind a 2021-es költségvetést át kell alakítani.