Meg kell védenünk a mezőgazdasági piacainkat

2024. március 19. 13:35
Brüsszel felelőtlen döntést hozott, amikor korlátlanul és vámmentesen beengedte az ukrán mezőgazdasági termékeket az unióba, ezért júniusban jól kell döntenünk, hogy gyökeres változást tudjunk elérni és meg tudjuk védeni a piacainkat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, Vásárosnaményban, hétfőn.
Meg kell védenünk a mezőgazdasági piacainkat
A tárcavezető az agrár-országjárás részeként megtartott rendezvényen arról beszélt, hogy szakmai döntések helyett szélsőséges zöld ideológiát szabadított rá Brüsszel az európai mezőgazdaságra, ezzel pedig veszélybe sodorta a biztonságos élelmiszer-ellátást. Az irreális előírások és bürokrácia növekedése jelentős kihívások elé állítja a termelőket. Brüsszel elárulta a gazdákat, az agrárium szereplői ugyanis minden előírásnak megfelelően termelnek, miközben az EU nem védi meg a piacaikat és a versenyképességüket. Júniusban ezért jól kell döntenünk, hogy gyökeres változást tudjunk elérni az unióban – tette hozzá.
 
A miniszter kifejtette, hazánk kiáll azon alapvetés mellett, hogy az EU területén csak olyan élelmiszert lehessen forgalmazni, amire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, függetlenül attól, hogy az unión belül vagy kívül állították elő. Kifejtette, az agrárium előtt álló kihívásokhoz alkalmazkodni és változni kell annak érdekében, hogy eredményesen tudjunk gazdálkodni. A tömegtermelés helyett a minőség irányába kell jobban ellépni. A versenyképesség megerősítése érdekében az agrártárca tovább szeretné erősíteni a termelői együttműködéseket is – húzta alá.
Nagy István elmondta, 2027-ig 2900 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrást használhatnak fel az ágazat szereplői a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós forrását a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A magyar kormány szabad utat adott az ukrán méznek

2024. február 20. 16:05
Ismét rövidebb lett a behozatali tilalom alá eső ukrán mezőgazdasági termékek listája.

Az agrárminiszter AGROmashEXPO 2023 megnyitóján mondott beszéde

2023. január 30. 14:00
Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban, ezt bizonyítja, hogy évek óta dinamikusan nő a magyarországi mezőgazdasági gépek értékesítése – mondta az agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás megnyitóján szerdán Budapesten a Hungexpon.
 
Nagy István kiemelte, 2021-ben átlépte a 300 milliárd forintot a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma. A növekedés 2022-ben is folytatódott: csak új mezőgazdasági gépekre és eszközökre a gazdálkodók tavaly az év első kilenc hónapjában 269 milliárd forintot költöttek.