Még várni kell a nagyobb mennyiségű hazai dinnyére

2019. június 25. 08:21
A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ez a szokásoshoz képest némi késés, és a szezon elején valószínűleg kisebb mennyiséget tudnak leszedni a dinnyetermelők. A virágzás idején ugyanis hűvösebbek voltak az éjszakák, gyengébb volt a termés kötődése. Ledó Ferenc szerint ugyanakkor kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről. A legnagyobb nehézséget most a gyomosodás okozza a termelőknek, általánosságban pedig az mondható el, hogy ahol sok eső esett, ott gond van, ahol viszont nem volt túlzott mennyiségű csapadék, ott aránylag elfogadható állapotú az állomány.

Az időjárás miatti heterogenitás szinte minden zöldségfajról elmondható. A FruitVeB elnöke kijelentette: sokszor egy-egy település két széle között is jelentős különbség volt csapadékmennyiségben, de országosan is nagy eltérések vannak a különböző tájegységek között. Az elmúlt napokban néhol kisebb jégeső rontott a helyzeten, egyelőre tehát nehéz lenne országos helyzetképet adni.

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Válságkezelés és kilátások a tejszektorban

2020. március 30. 09:24
Két konszolidált év van a tejtermelés mögött. Nem kérdés, hogy ez már nagyon ráfért a szektorra. De vajon ebben az évben mire számíthatnak? Hogyan hat a járvány és a vele járó piaci zavar a tejszektorra? Ennek járok utána, és a szokásos Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzések is következnek.

Nem minden tej, ami annak látszik

2020. február 18. 08:40
Egyre több valótlan vád éri a tejtermelőket és -feldolgozókat az állatvédők és a klímaaktivisták részéről, akik gyakran felelőtlenül, mindennemű kutatómunka elvégzése nélkül tesznek nyilatkozatokat, jelentetnek meg álhíreket vagy közölnek blogbejegyzéseket, amelyekkel sokat ártanak a szakmának. Az eredmény, hogy sok fogyasztó bizalma megrendül az állattenyésztésben, és más termékekhez fordulnak. Akárcsak a hús helyettesítésére a műhúsok, a tej esetében a növényi tejek (helyesen megnevezve növényi italok) jelentek meg alternatív lehetőségként.