Megállapodás született a jövő évi minimálbér összegéről

2022. december 14. 15:27
Elvi megállapodás született a dec.13.-i bértárgyalásokon: a minimálbér januártól 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nő 2023-ban. A szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek mai egyezsége nyomán a minimálbér jövőre bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik.
Megállapodás született a jövő évi minimálbér összegéről
Jövőre 16 százalékkal emelkedik a minimálbér és 14 százalékkal a garantált bérminimum összege a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek mai megállapodása szerint - értesült a Napi.hu. A felek a mai tárgyalási fordulón abban is megegyeztek, hogy év közben felülvizsgálják az egyezséget a legfőbb makrogazdasági mutatók ismeretében.
 
Az emeléssel januártól
 
a minimálbér összege bruttó 232 ezer forintra, 
a garantált bérminimum összege 296 400 forintra nő.
 
A megállapodás végleges szövegét várhatóan jövő csütörtökön fogadják el a szociális partnerek. A bérmegállapodásba a munkáltatói oldal kérésére bekerül a kormány vállalása, amely szerint jövőre nem emelkednek a bérhez kapcsolódó közterhek, illetve nem kell adóemeléssel számolniuk a vállalkozásoknak. A szakszervezetek bérajánlást is megfogalmaznak az egyezségben.
 
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén végül lekerült a napirendről az a javaslat, amely szerint két lépcsőben emelkedett volna a garantált bérminimum összege. 
 
A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a minimálbér 16 százalékos és a bérminimum 14 százalékos emelését. A szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut, ám a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyelőre még nem bólintott rá a javaslatra. Ha a MASZ nem írja alá a megállapodást félő, hogy - egyezség híján - elmarad a minimálbérek jövő évi emelése. A képviselet legalább 20 százalékos emelést tartott korábban elfogadhatónak.
 
Az őszi bértárgyalásokon sokáig úgy tűnt, egyaránt 15-15 százalékkal nő a minimálbér és a bérminimum. A 16 és 14 százalékos emelés ugyanakkor azt jelenti, hogy a legkisebb bérek megőrzik reálértéküket 2023-ban.
 
forrás: napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak!

2023. július 13. 12:48
Egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör. A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol >5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) is lehetséges. 
 

Béremelés jöhet a BKV-nál: már megkezdődtek a tárgyalások

2023. január 19. 10:38
Január 17.-én megkezdődtek az idei évi bértárgyalások a BKV-nál. A munkáltatói oldal 15+1 százalékos bérfejlesztést javasolt.
 
A plenáris ülés keretében megkezdődött a 2023-as bértárgyalás a BKV-nál. A 2021 júniusában a Főváros és a Bérszövetséget alkotó szakszervezetek között létrejött megállapodással összhangban a munkáltatói oldal 15+1%-os bérfejlesztésre tett javaslatot. Egyben felkérte a munkavállalói oldalt, hogy fogalmazzák meg javaslataikat a 15+1%-os bérfejlesztésre szánt keret pontos felosztásával kapcsolatban.