Megjelent a Helyi Termék Kézikönyv a NAK gondozásában

2016. március 21. 08:21
A sorban a kilencedik kézikönyv ezúttal a helyben termelt alapanyagokból hagyományos, az adott térségre jellemző eljárással készült élelmiszereket előállító és értékesítő gazdáknak szól. A kézikönyv elkészítését az indokolta, hogy hazánk támogatja azt az európai uniós kezdeményezést, miszerint az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért is fontos, hogy a Magyarországon megtermelt termékeket itthon dolgozzuk fel és értékesítsük, ezzel is élénkítve a nemzetgazdaságot.

A sorban a kilencedik kézikönyv ezúttal a helyben termelt alapanyagokból hagyományos, az adott térségre jellemző eljárással készült élelmiszereket előállító és értékesítő gazdáknak szól.

A kézikönyv elkészítését az indokolta, hogy hazánk támogatja azt az európai uniós kezdeményezést, miszerint az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért is fontos, hogy a Magyarországon megtermelt termékeket itthon dolgozzuk fel és értékesítsük, ezzel is élénkítve a nemzetgazdaságot. „A helyi termékek előállításával hozzájárulunk környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez, és a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A kézikönyv bemutatja a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig, részletezi a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályait, valamint az élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt. A kézikönyv a NAK megyei igazgatóságain, illetve elektronikus formában a kamara honlapján is elérhető.

„Célunk az, hogy a kiadvány átolvasását követően az érdeklődők átfogó képet kapjanak a helyi termékek feldolgozásának és értékesítésének szabályozásáról, hozzájárulva ezzel gazdaságuk sikerre viteléhez” – fogalmazott a NAK elnöke.

 

Agroinform

Kapcsolódó cikkek

Motiválatlan a magyar munkaerő

2017. január 16. 08:25
Bár a béremelések elkezdődtek ez önmagában nem oldja meg azt, hogy a magyar munkavállalók jelentős része motiválatlan, derült ki a GKI Gazdaságkutató elemzéséből, írja a Kamara Online.

Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

2020. július 24. 07:50
Az ellenőrizhető minőség mellett számos pozitívuma van annak, ha növényeinket nem mesterségesen előállított szerekkel, hanem organikusan kezeljük, ápoljuk. Elmondjuk, hogyan csináld!