Megkezdődhetnek a bértárgyalások az állami közszolgáltató cégeknél

2020. március 06. 08:31
A 2020. március 3-án megtartott Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma ülésésén Fónagy János államtitkár bejelentette, megkezdődhetnek a bértárgyalások az állami közszolgáltató vállalatoknál, miután a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter képviselője erre felhatalmazást adott a társaságok vezetői számára.

A háromoldalú egyeztetést a Stratosz elnöke, Dávid Ilona kezdeményezte a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) munkavállalói oldalának kérésére.

A tanácskozáson a tulajdonosi jogokat gyakorló tárcavezetőt Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár képviselte, valamint részt vett az ülésen Pafféri Zoltán társasági portfólióért felelős helyettes államtitkár is. A munkavállalókat a szövetség tagvállalatainak szakszervezetei képviselték, míg a vállalati oldalon a nagyobb állami társaságok, vagyis a MÁV-csoport, a Magyar Posta, a Volánbusz, az MVM-csoport, a GYSEV, a HungaroControl, valamint az állami víziközmű-szolgáltatók kaptak helyet.

Az ülésen a felek értékelték a 2017 és 2019 közötti hároméves bérfejlesztés, valamint az idei minimálbér- és bérminimum-emelés hatásait, valamint áttekintették az idei bértárgyalások alapvetéseit.

Fónagy János felhívta a figyelmet, hogy a tulajdonosi joggyakorló az európai és világgazdasági folyamatok miatt egyéves, differenciált bérmegállapodások megkötését tartja indokoltnak. Emellett az adott szektor teljesítőképességét figyelembe vevő, a kritikus munkakörökre koncentráló, illetve a vállalatok ügyfélközpontú működését támogató megállapodásokat szorgalmaz – tudtuk meg a Stratosz közleményéből.

Az ülést követően Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke elmondta, tarthatatlan volt az a helyzet, hogy egyik állami tulajdonú vállalatnál sem lehetett a bértárgyalásokat megkezdeni, mert  erre a tulajdonos sehol sem adott meghatalmazást. Ez az ülés fölszabadította a moratóriumot, elindulhatnak a bértárgyalások, és ez üdvözlendő. Ugyanakkor, tette hozzá, ismerik azokat a kereteket, amelyek meghatározzák a munkáltató ajánlatát: Bár a kormány nem adott sarokszámokat, utalt rá, hogy a fizetőképességet és egyéb paramétereket is figyelembe kell venni, ezért kellő óvatossággal kezelik  a kapott felhatalmazást.

Az MVM csoport munkavállalói képviseletében Hatvani Jácint emlékeztetett, már az ülésen is világossá tették a z MVM csoport munkavállalóinak 13 százalékos béremelési igényét. Ma már folynak a bértárgyalások – tette hozzá -, és reményét fejezte ki, hogy a munkáltató elmozdul a kezdeti, 3 százalékos béremelési ajánlatától, és a munkavállalói követeléshez közeli ajánlatot tesz.

Fürjes József a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondta, jó, hogy elkezdődött az egyeztetés, de hozzátette, a víziközmű szektornak más ágazattól eltérő a tulajdonosi szerkezete, ebből adódóan a szövetségnek nem csak az állami, hanem az önkormányzati viziközmű társaságok dolgozóira is gondolnunk kell. Arra kérdésre, hogy milyen béremelést látna szívesen a szövetség, elmondta két számjegyű béremelkedésben gondolkodnak, mert csak ezzel az emeléssel valósulhatna meg terület bérkompenzációja.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk kezdődött a Tescónál

2019. február 06. 08:31
Bejelentette a Tesco áruházlánc győri tb- és bérszámfejtési csoportja által létrehozott sztrájkbizottság a munkaadó felé, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve ma 14 és 16 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak – értesült a Magyar Idők. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült megállapodni a multivállalattal a Győrben tervezett csoportos létszámleépítés kapcsán, vagyis a negyven utcára kerülő szellemi foglalkozású munkavállaló követeléseit egyelőre nem teljesíti a vállalat.

Vigyázat, ha kápét kínál a munkáltató!

2019. február 21. 08:25
Számos cégnél érzékelhetően csúszik a béren kívüli juttatás rendszer idei kialakítása. Amikor a dolgozók hiányolják a szokásos választási lehetőségek felajánlását, akkor kiderül: még igazán az sem dőlt el, milyen elemeket miként tartanak meg. Sokan örülnek, amikor a „készpénzfizetés” is az opciók között van, de ezzel a zsebükbe jóval kevesebb juthat.