Megrekedtek a bértárgyalások a Mercedes kecskeméti gyárában – ezért lépnie kellett a vezetőségnek

2024. március 28. 14:54
Egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-gyár vezetősége. A bértárgyalásokon 2023 októbere óta nem született megállapodás a tárgyalópartnerekkel.
Megrekedtek a bértárgyalások a Mercedes kecskeméti gyárában – ezért lépnie kellett a vezetőségnek
Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár vezetősége. A csomag 2024. április 1-jétől 8 százalékos, 2025. április 1-jétől pedig további 5 százalékos alapbéremelés mellett egyéb juttatásokat is tartalmaz – közölte csütörtökön a kecskeméti gyár kommunikációját ellátó társaság. 
 
A tájékoztatás felidézi, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly a vállalat 2022-es eredményei alapján minden munkavállalónak bruttó 870 ezer forintot fizetett ki. A 2023-as eredmények után az idén ez az összeg bruttó 1 000 090 forint lesz, amit a jövő héten kapnak meg a dolgozók. 
 
A bértárgyalásokon 2023 októbere óta nem született megállapodás a tárgyalópartnerekkel. Tizenöt tárgyalási forduló után a legutóbbi, kedden tartott találkozó sem vezetett megállapodáshoz. 
 
A vezetőség által elfogadott teljes csomag az alapbéremelés mellett az úgynevezett vakációs juttatás összegét 25 százalékkal megemelte, a kifizetését július elején teljesíti a vállalat. A csomag részeként 2024-ben és 2025-ben összesen 300 ezer forint értékű egyszeri kifizetésben részesülnek a munkavállalók két, egyenként 150 ezer forintos lépcsőben. 
 
Változatlanul megmaradnak az egyéb kiegészítő juttatások is, mint például az év végi 13. havi fizetés – tették hozzá. A kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban több mint 4500 ember dolgozik. A vállalat vezetésének meggyőződése szerint a tárgyalások lezárása és az egyoldalú bérrendezés a legjobb megoldás a kecskeméti csapat számára – olvasható a közleményben. 
 
A korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a cégcsoport egyik legmodernebb gyártóbázisát építik fel, háromezer új munkahelyet létrehozva. A jövőben a gyárban készülő gépjárművek mindegyike még nagyobb arányban áll olyan alkatrészekből, amelyek helyben készülnek. Az új présüzem a Mercedes-Benz nemzetközi gyártási hálózatát is ellátja majd a préselt acél és alumínium alkatrészek széles választékával. A kecskeméti gyár tavaly az áramfelhasználásának teljes egészét zöldáramból fedezte, így mérleg szerinti szén-dioxid-semleges gyártást valósított meg.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

EM: nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen

2023. október 27. 11:00
Nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön (okt.26.-án)  az MTI-vel. A szaktárca közleményében emlékeztettek arra, hogy a nemzetközi energiaválság okozta ellátási bizonytalanságok miatt egy tavalyi kormányrendelet előírta, hogy a kormányzati és egyéb költségvetési szervek, intézmények helyiségei legfeljebb 18 fokos léghőmérsékletig fűthetők fel.

Napelemmel fedett parkoló esetén is kötelező fásítani, csak máshol

2023. augusztus 16. 15:20
Módosult az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK): a napokban hatályba lépett új paragrafus egyértelművé teszi, hogy ha áruházi parkolókban és hasonló területeken napelemes tető épül, akkor a beruházó nem mentesül a kötelező fatelepítés alól.