Megszületett a megállapodás, 16 százalékos béremelést kapnak a kukások

2023. január 13. 14:03
A bérmegállapodást csütörtökön (2023.01.12.) írták alá az FKF és a kukás szakszervezetek képviselői.
 
Idén január elsejétől 16 százalékos béremelést kapnak a kukások az FKF és a szakszervezetek képviselői között létrejött, csütörtöki megállapodás értelmében – áll a Budapesti Közművek közleményében. A megállapodást támogatták a dolgozók által delegált képviselők is.
Megszületett a megállapodás, 16 százalékos béremelést kapnak a kukások
„A jelenlegi feszített gazdasági helyzetben önmagában is komoly eredmény a megállapodás megszületése, de nem kevésbé fontosak a tartalmi változások is” – mondta Mártha Imre, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.
 
Még tavaly október elején robbant ki egy spontán kukássztrájk, kezdetben az FKF Ecseri úti telepén nem vették fel többen a munkát. A dolgozóknak több problémájuk is volt, egyfelől a kukásautók állapotát kifogásolták, másrészt pedig a bérezésükkel kapcsolatban is elégedetlenek voltak, különösen azt követően, hogy a médiában olyan információk kezdtek keringeni, miszerint havi 400-450 ezer forintot is hazavisznek, miközben az általános inkább az, hogy a kétszázezres tartományban fizetik őket. Ráadásul mindez egybeesett az első megemelkedett rezsiszámlák beérkezésével, ami tovább fűtötte a munkások elkeseredését.
 
A forráspontra jutott indulatokat néhány napon belül sikerült lecsillapítani, volt benne szerepe egy a főváros által felajánlott egyszeri, kétszázezer forintos rezsitámogatásnak, valamint egy minden nem vezető beosztású dolgozónak folyósítandó bruttó 120 ezer forintos karácsonyi ajándékról is, továbbá 2023-ra beígértek egy béremelést is a dolgozóknak, ez lett az a 16 százalékos emelés, amiről csütörtökön (2023.01.12.) megállapodtak az érintett felek.
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

A lengyel gazdaszervezetek képviselői ülősztrájkot kezdtek az agrárminisztérium székházában

2024. április 03. 16:04
Negyvennyolc órásnak bejelentett ülősztrájkot kezdtek szerdán az agrárminisztérium varsói székházában a lengyel gazdaszervezetek képviselői. A tüntetők azt akarják, hogy követeléseikről személyesen Donald Tusk kormányfővel tárgyalhassanak.

Horvátországban mostantól börtönbüntetést kaphat, aki magára hagy egy állatot

2024. április 19. 15:46
Szigorították az azokra kiszabható büntetést Horvátországban, akiket állat elhagyásával vádolnak meg. Az április 2-án életbe lépett változtatások értelmében azok, akik magukra hagynak egy állatot, akár egyévnyi börtönbüntetést is kaphatnak. Emellett súlyosbította a horvát parlament az állatkínzásért adható büntetéseket is – írja a prove.hu.