Megszületett a megállapodás, 16 százalékos béremelést kapnak a kukások

2023. január 13. 14:03
A bérmegállapodást csütörtökön (2023.01.12.) írták alá az FKF és a kukás szakszervezetek képviselői.
 
Idén január elsejétől 16 százalékos béremelést kapnak a kukások az FKF és a szakszervezetek képviselői között létrejött, csütörtöki megállapodás értelmében – áll a Budapesti Közművek közleményében. A megállapodást támogatták a dolgozók által delegált képviselők is.
Megszületett a megállapodás, 16 százalékos béremelést kapnak a kukások
„A jelenlegi feszített gazdasági helyzetben önmagában is komoly eredmény a megállapodás megszületése, de nem kevésbé fontosak a tartalmi változások is” – mondta Mártha Imre, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.
 
Még tavaly október elején robbant ki egy spontán kukássztrájk, kezdetben az FKF Ecseri úti telepén nem vették fel többen a munkát. A dolgozóknak több problémájuk is volt, egyfelől a kukásautók állapotát kifogásolták, másrészt pedig a bérezésükkel kapcsolatban is elégedetlenek voltak, különösen azt követően, hogy a médiában olyan információk kezdtek keringeni, miszerint havi 400-450 ezer forintot is hazavisznek, miközben az általános inkább az, hogy a kétszázezres tartományban fizetik őket. Ráadásul mindez egybeesett az első megemelkedett rezsiszámlák beérkezésével, ami tovább fűtötte a munkások elkeseredését.
 
A forráspontra jutott indulatokat néhány napon belül sikerült lecsillapítani, volt benne szerepe egy a főváros által felajánlott egyszeri, kétszázezer forintos rezsitámogatásnak, valamint egy minden nem vezető beosztású dolgozónak folyósítandó bruttó 120 ezer forintos karácsonyi ajándékról is, továbbá 2023-ra beígértek egy béremelést is a dolgozóknak, ez lett az a 16 százalékos emelés, amiről csütörtökön (2023.01.12.) megállapodtak az érintett felek.
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

A Dél-Alföldön szépen szaporodtak a búbosbankák

2023. augusztus 11. 13:35
A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva szinte mindenütt találkozhatunk búbosbankákkal. Idén a költések jól sikerültek, szépen szaporodott az állomány.
 

Az EU a minimálbér további emelését várja Magyarországtól – még idén

2024. február 07. 15:41
Az EU novembertől bevezetett új szabályának köszönhetően valószínűleg újra emelni fogják hazánkban a minimálbért.
 
Az economx gazdasági hírportál azt írja: az EU idén novemberben életbe lépő alapelvének célja, hogy a bruttó átlagkereset 60 százalékában állapítsa meg a minimálbért. A legfrissebb novemberi adatokkal számolva hazánkban a decemberben megemelt minimálbér a bruttó átlagkereset 43 százalékát teszi ki, van tehát némi elmaradás.