Megteheti-e a munkáltató, hogy behív szombatra dolgozni és nem fizet érte?

2021. május 03. 08:22
A kérdésem az lenne, hogy a munkahelyemen most bevezettek egy 6 hónapos munkaidőkeretet és csinálhatnak-e olyat, hogy például behívnak szombaton dolgozni és nem fizetnek, hanem adnak majd egy pihenőnapot valamelyik hétköznap.
Megteheti-e a munkáltató, hogy behív szombatra dolgozni és nem fizet érte?

A munkaidőkeret a munkavállaló által ledolgozandó munkaidőt jelenti, megadott időegységre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a ledolgozott munkaidőt nem napokra vonatkozóan kell figyelni, hanem egy hosszabb, az Ön esetében 6 hónapos időszakon keresztül. A munkaidő beosztást minden esetben a munkáltató készíti el, melyet legalább 7 nappal korábban, legalább 1 hétre előre írásban kell közölnie a munkavállalóval. A munkaidőkeret alapján a munkáltató az általános munkarend szerint ledolgozandó munkaórák számát egyenlőtlenül, a hét bármely napjaira eloszthatja. A számításhoz 3 adatra van szükségünk: napi munkaidő, munkaidőkeret tartama, és az adott hónap munkanapjainak száma.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató elrendelheti, hogy a szombati napon dolgozzon, melyre munkabér illeti meg, és nem rendelheti el a munkáltató, hogy munkabér helyett pihenőnapot kapjon. Az, hogy melyik nap és mennyit dolgozik attól függ, hogy a munkáltató hogyan osztja be a munkaidejét a munkaidő keretre figyelemmel. A napi és heti pihenőidő változatlanul megilleti. A munkaidőkeret esetén a napi munkaideje 4 óránál kevesebb és 12 óránál több nem lehet. A készenlét, ügyelet esetén járó, valamint a műszak-, éjszakai-, vasárnapi pótlékot mindig az adott hónapban ki kell fizetni a munkavállaló részére.

 

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Sérti az egészségügyi dolgozók jogait az új törvény, ombudsmani felülvizsgálatot kér 5 szakszervezet

2021. február 04. 09:08
Két passzusával is súlyosan sérti az Alaptörvényt a tavaly októberben elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az 5 egészségügyi szakszervezetet tömörítő Összefogás az Egészségügyért akciószövetség szerint, ezért alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezésére kérte az ombudsmant.

„Megkéri a munkatársait, hogy többet dolgozzanak” - interjú Kósa Lajossal

2018. november 28. 07:57
A fideszes politikust a „rabszolgatörvénynek” nevezett javaslatáról, konteóról, Gruevszkiről, CEU-ról, BMW motorkerékpárokról kérdeztük.