Megtilthatják-e, hogy munkaidőben mobilozzunk?

2018. március 05. 08:22
Külön kérdés, hogy a dolgozónál lehet-e a magán mobilja vagy csak nem használhatja munka közben. Bármelyiket akarja megtiltani a munkáltató, arról tájékoztatni kell a munkavállalót. Legjobb, ha a telefon használatáról szabályzat rendelkezik, amit az alkalmazott előre megismer - írja a Piac és Profit.

A munka törvénykönyve nem tartalmaz erre egyértelmű szabályt. A munkáltatónak az a jó, ha a dolgozó nem telefonlással, internetezéssel tölti a munkaidejét. Néha olyan bizalmas adatok kerülhetnek a munkavállaló elé, amit nem fotózhat le a telefonjával vagy a mobil bezavarhat a cégnél használt rendszereknek - írják.

Kitiltani a dolgozó magántelefonját csak akkor lehet, ha olyan érdeke fűződik hozzá a munkáltatónak, mely mindenképpen sérülne. De ezt sok cég önkényesen felülbírálja.

Magyarországon korábban belügyminiszteri rendelet tiltotta a szolgálatban lévő rendőröknek, hogy a magántulajdonú telefonjukat maguknál tartsák.

A jogalkalmazás abba az irányba tart, hogy a digitális fejlődés tükrében kell értelmezni a jogokat. Persze ezzel nem élhet vissza a munkavállaló. A lényeg, hogy a két álláspont közeledni tudjon egymás felé.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Az uniós tejágazati csomag javítja a tejtermelők helyzetét az ellátási láncban

2016. december 12. 08:47
Az Európai Bizottság újabb jelentést tett közzé az ún. tejágazati csomag rendelkezéseinek alkalmazásáról. A 2012-ben bevezetett intézkedéscsomag az európai tejtermelők helyzetét hivatott javítani az ellátási láncon belül.

Azonnal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nébih

2018. augusztus 07. 10:21
Azonnali hatállyal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a büfé élelmiszer-előállító, vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan. A hatóság – a tevékenység korlátozásán túl – 120 tétel, részben lejárt, részben nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból.