Megtilthatják-e, hogy munkaidőben mobilozzunk?

2018. március 05. 08:22
Külön kérdés, hogy a dolgozónál lehet-e a magán mobilja vagy csak nem használhatja munka közben. Bármelyiket akarja megtiltani a munkáltató, arról tájékoztatni kell a munkavállalót. Legjobb, ha a telefon használatáról szabályzat rendelkezik, amit az alkalmazott előre megismer - írja a Piac és Profit.

A munka törvénykönyve nem tartalmaz erre egyértelmű szabályt. A munkáltatónak az a jó, ha a dolgozó nem telefonlással, internetezéssel tölti a munkaidejét. Néha olyan bizalmas adatok kerülhetnek a munkavállaló elé, amit nem fotózhat le a telefonjával vagy a mobil bezavarhat a cégnél használt rendszereknek - írják.

Kitiltani a dolgozó magántelefonját csak akkor lehet, ha olyan érdeke fűződik hozzá a munkáltatónak, mely mindenképpen sérülne. De ezt sok cég önkényesen felülbírálja.

Magyarországon korábban belügyminiszteri rendelet tiltotta a szolgálatban lévő rendőröknek, hogy a magántulajdonú telefonjukat maguknál tartsák.

A jogalkalmazás abba az irányba tart, hogy a digitális fejlődés tükrében kell értelmezni a jogokat. Persze ezzel nem élhet vissza a munkavállaló. A lényeg, hogy a két álláspont közeledni tudjon egymás felé.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar agrárdiplomácia célja a magyar gazdák EU-s támogatásának, pénzének védelme

2016. október 27. 07:51
Az Európai Bizottság - arra való hivatkozással, hogy a támogatási rendszereket egyszerűsíteni kívánja - olyan rendkívül ügyesen becsempészett módosításokkal állt elő, amelyeknek egyes pontjai teljes mértékben elfogadhatatlanok, sértik nemzeti érdekeinket – mondta Fazekas Sándor Varsóban, az agrárminiszteri csúcstalálkozón, ahol a Visegrádi négyek mellett a bolgár, szlovén és román agrártárca vezetője ült egy asztalhoz.

Lázár nem hajlandó együtt dolgozni Fazekas embereivel

2016. november 04. 08:16
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezésének felgyorsítása és zökkenőmentes lebonyolítása miatt döntött úgy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy azonnali hatállyal leváltja az uniós és hazai agrár-és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH elnökét és elnökhelyettesét, akiket korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nevezett ki. Az új elnök, Viski József eddig a Miniszterelnökség helyettes államtitkára volt, ahol megbízatása most megszűnt. A tárca szerint a vezetőváltás nem hátráltatja az idei agrártámogatási előlegfizetéseket, amelyeket október közepén kezdett meg az MVH.