Megújult a 124 éves kápolnatemplom Esztergomban

2024. január 15. 16:32
A Kálvária-kápolna a Vaskapu nyugati lejtőjén, az úgynevezett Kálvária-hegy tetején áll. A neoromán stílusú kápolna 1900-ban épült.
Megújult a 124 éves kápolnatemplom Esztergomban
Az esztergomi belvárosi Kálvária-kápolna felújítását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye végezte el és a munkálatokat a Komárom-Esztergom vármegyei település önkormányzata 15 millió forinttal támogatta. A helyreállítás első lépéseként lekerült az épület toronysisakja és tetőszerkezete, amit – ideiglenes lefedés alatt – tavaszig tartó falszárítás követett. Ezután kezdődött meg a rendkívül rossz állapotban lévő kápolna külső felújítása.
Fábry Kornél püspök január 14-én szentmisét mutatott be az esztergomi Szent Anna-plébániatemplomban, majd megáldotta a felújított Kálvária-kápolnát, amelyet az 1900-as évek elején építettek a Vaskapu nyugati lejtőjén, az úgynevezett Kálvária-hegy tetején.
 
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Kálvária-kápolna megújulása alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta, ha templomaink megtelnek lélekkel, imádsággal és szeretettel, akkor azt a szolgálatot, amelyet a társadalom érdekében az egyházak végeznek a betegekért, a gyermekekért, a nevelésükért, az idősekért, a fogyatékossággal élőkért, és sok mindenki másért, át tudják adni, hogy a templomba járók mindezeket továbbvigyék.
Megáldották a felújított esztergomi belvárosi Kálvária-kápolnát
Hozzátette, amikor bárki megkérdezi, miért fontos, miért tartjuk szükségesnek akár a kormány, akár egy város részéről, hogy megújuljanak templomaink, kálváriáink, kápolnáink, akkor azt kell mondanunk, hogy a lelket és a közösséget kell erősíteni.
 
Az esztergomi Belvárosi temető fölött lévő dombokon két kápolna is található. A temetőhöz közelebbi a Jó Pásztor Kápolna, ahonnan egy tizennégy stációból álló kálváriaúton haladva a Belvárosi Kálvária kápolnához jutunk.
Esztergom, Jó Pásztor kápolna
Az 1900-ban épült kis templom neoromán stílusú és érdekessége többek között, hogy alaprajza a görög-kereszt alakját formázza. A létesítmény előtt, a stációsor befejező jelenete, a golgotai szcéna látható. Itt Krisztus mellett egy-egy lator szobrát látjuk, illetve Mária és János evangélista alakja áll. A stációk és a kápolna előtti szobrok színezett, kifinomult ábrázolások.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Három napon át ünnepli az államalapítást az 1050 éves Esztergom

2023. augusztus 11. 13:54
Koronázóvároshoz méltó programokkal készül Magyarország első városa az államalapítás ünnepére. A háromnapos ingyenes rendezvény helyszíne a Vízivárosban található Erzsébet park lesz, ahová több ezer látogatót várnak augusztus 18–20. között.
Szent István városában az államalapítás ünnepe mindig kiemelt jelentőséggel bírt. Idén az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. új csapata a városvezetéssel közösen alapjaiban újítja fel és tölti meg tartalommal az ünnepi programsorozatot, amely a család minden tagjának kellő élményekkel szolgálhat – emelik ki közleményükben.
 

Márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain – itt vannak a részletek

2024. február 22. 15:19
A MÁV-Volán tájékoztató oldalt indított, ami minden szempontra kitér az új tarifarendszer kapcsán.