Megújult a 124 éves kápolnatemplom Esztergomban

2024. január 15. 16:32
A Kálvária-kápolna a Vaskapu nyugati lejtőjén, az úgynevezett Kálvária-hegy tetején áll. A neoromán stílusú kápolna 1900-ban épült.
Megújult a 124 éves kápolnatemplom Esztergomban
Az esztergomi belvárosi Kálvária-kápolna felújítását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye végezte el és a munkálatokat a Komárom-Esztergom vármegyei település önkormányzata 15 millió forinttal támogatta. A helyreállítás első lépéseként lekerült az épület toronysisakja és tetőszerkezete, amit – ideiglenes lefedés alatt – tavaszig tartó falszárítás követett. Ezután kezdődött meg a rendkívül rossz állapotban lévő kápolna külső felújítása.
Fábry Kornél püspök január 14-én szentmisét mutatott be az esztergomi Szent Anna-plébániatemplomban, majd megáldotta a felújított Kálvária-kápolnát, amelyet az 1900-as évek elején építettek a Vaskapu nyugati lejtőjén, az úgynevezett Kálvária-hegy tetején.
 
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Kálvária-kápolna megújulása alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta, ha templomaink megtelnek lélekkel, imádsággal és szeretettel, akkor azt a szolgálatot, amelyet a társadalom érdekében az egyházak végeznek a betegekért, a gyermekekért, a nevelésükért, az idősekért, a fogyatékossággal élőkért, és sok mindenki másért, át tudják adni, hogy a templomba járók mindezeket továbbvigyék.
Megáldották a felújított esztergomi belvárosi Kálvária-kápolnát
Hozzátette, amikor bárki megkérdezi, miért fontos, miért tartjuk szükségesnek akár a kormány, akár egy város részéről, hogy megújuljanak templomaink, kálváriáink, kápolnáink, akkor azt kell mondanunk, hogy a lelket és a közösséget kell erősíteni.
 
Az esztergomi Belvárosi temető fölött lévő dombokon két kápolna is található. A temetőhöz közelebbi a Jó Pásztor Kápolna, ahonnan egy tizennégy stációból álló kálváriaúton haladva a Belvárosi Kálvária kápolnához jutunk.
Esztergom, Jó Pásztor kápolna
Az 1900-ban épült kis templom neoromán stílusú és érdekessége többek között, hogy alaprajza a görög-kereszt alakját formázza. A létesítmény előtt, a stációsor befejező jelenete, a golgotai szcéna látható. Itt Krisztus mellett egy-egy lator szobrát látjuk, illetve Mária és János evangélista alakja áll. A stációk és a kápolna előtti szobrok színezett, kifinomult ábrázolások.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Megkezdte a toborzást a hamarosan nyíló, ötcsillagos Dorothea Hotel

2023. augusztus 22. 16:52
Tovább bővül Budapesten a Marriott International szállodalánc prémium portfóliója; novemberben nyitja meg kapuit a három történelmi épület különleges összekapcsolódásából megszülető ötcsillagos Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection.
A 216 szobás szálloda izgalmasan ötvözi a város modern energiáját időtlen szépségével, tökéletesen illeszkedve az Autograph Collection Hotels márka portfóliójába, egy különleges új szállodát és pezsgő találkozási pontot kínálva a belváros szívében. A hotelben már gőzerővel folyik a toborzás változatos munkakörökbe.

Élményszigetek, virtuális közösségi tér és ingyenes egészségszűrés a megújult Utazás+ Kiállításon

2024. február 16. 19:37
Megújult formában és tartalommal rendezik meg az Utazás+ Kiállítást február 22-25. között a Hungexpón, a Budapest Boat Show-val, a Karaván Szalonnal, az E-bike Test&Show-val egy időben. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztató ízelítőt adott az inspiráló programból és a két díszvendég kínálatából.