Megvan a jogszabály, amellyel Orbánék nekimennének az élelmiszermultiknak

2017. május 31. 08:41
Jogszabály-tervezetet dolgozott ki a kormány a nyugati multik „silány” minőségű élelmiszertermékeivel kapcsolatban. Ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy azonos terméket, de azok minőségükben, összetevőikben eltérnek, akkor azt a magyar vásárlók számára felirattal kellene jelezni. Most Brüsszel vizsgálja a javaslatot.
 

Egy új jogszabály-tervezet értelmében a jövőben felirattal kellene jelezni, ha egy Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmazott termék minőségében, összetevőiben eltér. Az Európai Unió egyelőre még vizsgálja a tervezetet – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 csatornán.

Az államtitkár szerint az ügy megoldása az Európai Unió kezében van, jogilag az Európai Bizottság tud fellépni a jelenség ellen. A kettős minőségű élelmiszerek jelentette probléma ráadásul nemcsak a magyar, hanem a kelet-közép-európai (szlovák, horvát) piacon is jelen van. A témában Pozsonyban tartanak majd egy konferenciát ahol egyebek mellett a V4 országok képviselői mutatják be az európai biztosoknak, hogy az európai élelmiszerpiacon létezik a kettős minőség ügye.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy kettős mércét alkalmaznak a nyugat-európai élelmiszergyártók. Ugyanakkor az év elején végrehajtott, csaknem száz termékpárra kiterjedő ellenőrzés nem igazolta, hogy Magyarországra és a kelet-közép-európai térségbe „silányabb” minőségű áruk érkeznének.

Időközben viszont Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újabb 30-35 termékre – sörökre, üdítőkre, jégkrémekre, grillezéshez használt termékekre, szószokra, salátaöntetekre – rendelt el ellenőrző vizsgálatokat. Az év eleji, száz termékpárra kiterjedő élelmiszer-ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre koncentráltabb beszerzésre törekszenek az áruházláncok

2018. május 03. 07:45
Az Euler Hermes elemzése szerint Magyarországon stabilan tartja ezüstérmes pozícióját a Coop, amelyik 2016-ban 1,871 milliárd eurós bevételt ért el. A CBA bronzérmes lett a maga 1,6 milliárd eurós forgalmával. Az áruházláncok helyzete sem könnyű, amit a beszállítóikkal is éreztetnek.

A korkedvezményes nyugdíjrendszer után Egészség vagy korai nyugdíjazás

2018. március 09. 08:58
A probléma
A korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetésére úgy került sor, hogy a jogalkotó elmulasztotta kezelni azoknak a munkavállalóknak a problémáját, akik önhibájukon kívül már nem tudtak további jogszerző időt szerezni. Ennek következményeként előfordulhat, hogy az adott munkavállalónak már csak néhány napja hiányzik ahhoz, hogy plusz egy év korkedvezményt kapjon. Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a régi rendszer úgy szűnt meg, hogy semmi nem lépett a helyébe, így támogatás nélkül maradtak azok a munkavállalók, akik különösen megterhelő munkakörülmények között dolgoznak.