Megvan a jogszabály, amellyel Orbánék nekimennének az élelmiszermultiknak

2017. május 31. 08:41
Jogszabály-tervezetet dolgozott ki a kormány a nyugati multik „silány” minőségű élelmiszertermékeivel kapcsolatban. Ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy azonos terméket, de azok minőségükben, összetevőikben eltérnek, akkor azt a magyar vásárlók számára felirattal kellene jelezni. Most Brüsszel vizsgálja a javaslatot.
 

Egy új jogszabály-tervezet értelmében a jövőben felirattal kellene jelezni, ha egy Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmazott termék minőségében, összetevőiben eltér. Az Európai Unió egyelőre még vizsgálja a tervezetet – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 csatornán.

Az államtitkár szerint az ügy megoldása az Európai Unió kezében van, jogilag az Európai Bizottság tud fellépni a jelenség ellen. A kettős minőségű élelmiszerek jelentette probléma ráadásul nemcsak a magyar, hanem a kelet-közép-európai (szlovák, horvát) piacon is jelen van. A témában Pozsonyban tartanak majd egy konferenciát ahol egyebek mellett a V4 országok képviselői mutatják be az európai biztosoknak, hogy az európai élelmiszerpiacon létezik a kettős minőség ügye.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy kettős mércét alkalmaznak a nyugat-európai élelmiszergyártók. Ugyanakkor az év elején végrehajtott, csaknem száz termékpárra kiterjedő ellenőrzés nem igazolta, hogy Magyarországra és a kelet-közép-európai térségbe „silányabb” minőségű áruk érkeznének.

Időközben viszont Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újabb 30-35 termékre – sörökre, üdítőkre, jégkrémekre, grillezéshez használt termékekre, szószokra, salátaöntetekre – rendelt el ellenőrző vizsgálatokat. Az év eleji, száz termékpárra kiterjedő élelmiszer-ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tájékoztató a földtulajdonosi gyűlésekről

2016. július 22. 08:41
A vadászterületekre vonatkozó vadászati hatósági kifüggesztések rövidesen jogerőssé válnak. A földtulajdonosi közösségek és a vadászatra jogosultak munkájának segítése érdekében az Országos Magyar Vadászati Kamara közzétette a földtulajdonosi gyűlések összehívására vonatkozó hirdetmény mintáját, illetve a földtulajdonosi gyűlésre vonatkozó tájékoztató anyagokat

Ha így megy tovább, eltűnik a szuper magyar alma

2017. július 28. 08:37
Évről évre egyre kisebb a minőségi alma termésmennyisége, és romlik a termésbiztonsága is Magyarországon. Ennek egyik következménye, hogy a magyar almatermés közel kétharmada ipari alma, és borzasztóan kevés gyümölcs jut a friss piacra. Az ültetvények korszerűsítése jelentősen előrelendítené a magyar almapiacot.