Megvan a jogszabály, amellyel Orbánék nekimennének az élelmiszermultiknak

2017. május 31. 08:41
Jogszabály-tervezetet dolgozott ki a kormány a nyugati multik „silány” minőségű élelmiszertermékeivel kapcsolatban. Ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy azonos terméket, de azok minőségükben, összetevőikben eltérnek, akkor azt a magyar vásárlók számára felirattal kellene jelezni. Most Brüsszel vizsgálja a javaslatot.
 

Egy új jogszabály-tervezet értelmében a jövőben felirattal kellene jelezni, ha egy Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmazott termék minőségében, összetevőiben eltér. Az Európai Unió egyelőre még vizsgálja a tervezetet – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 csatornán.

Az államtitkár szerint az ügy megoldása az Európai Unió kezében van, jogilag az Európai Bizottság tud fellépni a jelenség ellen. A kettős minőségű élelmiszerek jelentette probléma ráadásul nemcsak a magyar, hanem a kelet-közép-európai (szlovák, horvát) piacon is jelen van. A témában Pozsonyban tartanak majd egy konferenciát ahol egyebek mellett a V4 országok képviselői mutatják be az európai biztosoknak, hogy az európai élelmiszerpiacon létezik a kettős minőség ügye.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy kettős mércét alkalmaznak a nyugat-európai élelmiszergyártók. Ugyanakkor az év elején végrehajtott, csaknem száz termékpárra kiterjedő ellenőrzés nem igazolta, hogy Magyarországra és a kelet-közép-európai térségbe „silányabb” minőségű áruk érkeznének.

Időközben viszont Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újabb 30-35 termékre – sörökre, üdítőkre, jégkrémekre, grillezéshez használt termékekre, szószokra, salátaöntetekre – rendelt el ellenőrző vizsgálatokat. Az év eleji, száz termékpárra kiterjedő élelmiszer-ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Három tipp CSR tevékenységre, ha úgy érzed, a céged sajnálja rá a pénzt!

2018. március 22. 10:39
A CSR-nek számos definíciója létezik. Én abból a megközelítésből szeretek kiindulni, ami valahogy úgy fogalmaz: a törvényi és etikai előírásokon túlmenően a vállalat biztosít valamilyen kedvezményt, valami pluszt a társadalomnak. Ez alapján sajnos nem tölthetett el a büszkeség és elégedettség érzete. Ha volt is CSR tevékenység, akkor is amolyan klasszikus top-down hozzáállással valósult meg. Azaz a dolgozók nem lettek bevonva a vállalat etikai politikájának kidolgozásába, nem volt ráhatásunk arra, hogy kit, miért, hogyan támogat a vállalat. Sőt, maga a támogatás sem kapott nagy publicitást cégen belül. Ezért mi (dolgozók, üzemi tanács) sem vontuk be a céget a felelősségvállalási programjainkba! Persze ez így nem teljesen igaz, viszont én itt most a felelősségvállalás ama szeletéről fogok írni, amit mi dolgozók alulról építkezve valósítottunk meg.

49,5 milliárd Ft jut öntözésfejlesztésre

2016. május 12. 07:53
Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa. A kérelmek benyújtására 2016. július 6. napjától 2018. július 6. napjáig van lehetőség.