Mentik a menthetőt az ausztrál gazdák

2020. január 09. 08:23
Hatalmas károkat okoznak az Ausztráliában tomboló bozóttüzek, melyek a mezőgazdasági termelőket sem kímélik. Különösen nagy veszteségek érik a Kenguru-sziget gazdálkodóit, akik állatorvosokkal közösen próbálják menteni a megmaradt állatállományaikat.

Az elmúlt napokban napvilágot látott jelentés szerint mintegy 103 ezer négyzetkilométeren – Magyarország 93 ezer négyzetkilométeren terül el – pusztított a bozóttűz az elmúlt hetekben Délkelet-Ausztráliában. A napokban hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az időjárás a szigetországban, a tűzoltók ezt kihasználva igyekszenek visszaszorítani a lángokat, melyek hatalmas veszteségeket okoztak eddig: a biztosítási szakértők szerint 600 millió dollár körüli kár érte eddig az érintett térség ingatlanjait, nem beszélve az élővilágot ért óriási veszteségekről.

Az ország második legnagyobb szigeteként számon tartott Kenguru-sziget egyharmada vált eddig a lángok martalékává. Az itt, mintegy 160 ezer hektárnyi égő területen a kormány nyilvántartása szerint 116 állattenyésztő tevékenykedik,

 

 
 
akik számára szakértői csapatok – soraikban állatorvosokkal – igyekeznek segítséget nyújtani. Az adatok szerint e régióban a gazdák több tízezer állata pusztult el eddig, a megmaradt állomány – köztük a rengeteg sérült állat – kezelése és felmérése a napokban zajlik a szakemberek bevonásával.

 

Mindemellett komoly veszteségek mutatkoznak a szigeten egyebek közt a burgonyatermelésben és a méhészet területén is – a szakemberek szerint körülbelül 1000 méhkas válhat a tűz martalékává. A károk felmérésében részt vevő szakemberek úgy vélik, egyelőre nehéz megjósolni a várható károk pontos mértékét, ugyanakkor az már most elmondható: a Kenguru-szigeten lényegesen nagyobb a veszteség, mint a tűzzel érintett egyéb területeken.

Forrás: 
canberratimes.com.au / magyarmezőgazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Lázár János : új mezőgazdasági new-dealre van szükség

2020. augusztus 25. 09:28
Nemzeti mintagazdaság létrehozása a cél Mezőhegyesen - hangsúlyozta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Csökken a fosszilis energiahordozók aránya az EU országokban

2021. február 23. 09:06
A fosszilisek aránya a bruttó rendelkezésre álló energián belül 10 %ponttal csökkent 1990-2019. között az EU egészét tekintve (27 tagország).