Kapcsolódó tartalmak: erdőtűz

Hír: Előzzük meg a tavaszi erdőtüzeket!

2016. március 21. 08:09
 
A 2015-ös erdő- és vegetációtűz szezonban több, mint 5300 szabadterületi tűzeset keletkezett, összesen mintegy 50 millió négyzetméter erdős és nem erdős területet érintve. A korábbi évekhez hasonlóan a kiemelten tűzveszélyes tavaszi időszakban (március-április) keletkezett a tüzek 53%-a, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szeretné felhívni mind a kirándulók, mind a gazdálkodók figyelmét, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor mindig óvatosan, körültekintően és a szabályok betartásával járjanak el!

Hír: Kitalálja, hogy mi okozza szinte az összes erdőtüzet?

2016. április 27. 11:21
 
Az emberi hiba.

Hír: Éled a természet, élednek az erdőtüzek!

2017. március 17. 08:48
 
A hideg napok elvonultával egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket a természetben töltik, kertészkedéssel, kirándulással köszöntve a tavasz első napsugarait. Ezzel egy időben előkerülnek a bográcsok, grillsütők, nyársak is. Legyünk azonban fokozottan körültekintőek a szabadtéri tűz használatakor, hiszen a tavaszi erdőtűzszezon éppen a hóolvadás utáni csapadékmentes időszakra esik.

Hír: Mercosur – Az erdőtüzek miatt veszélyben a megállapodás?

2019. szeptember 04. 08:02
 
Az amazóniai erdőtüzek miatt több európai uniós tagállamban, például Német- és Franciaországban is veszélybe kerülhet az EU-Mercosur megállapodás ratifikációja. Hiába volt a 20 éves tárgyalássorozat a megállapodás tető alá hozásához?

Hír: Mentik a menthetőt az ausztrál gazdák

2020. január 09. 08:23
 
Hatalmas károkat okoznak az Ausztráliában tomboló bozóttüzek, melyek a mezőgazdasági termelőket sem kímélik. Különösen nagy veszteségek érik a Kenguru-sziget gazdálkodóit, akik állatorvosokkal közösen próbálják menteni a megmaradt állatállományaikat.

Hír: Tilalom lépett életbe az országban: ezekben a megyékben mától tilos a tűzgyújtás

2020. április 04. 07:55
 
2020. április 3-tól – a fokozott tűzveszély miatt – hét megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a kijárási korlátozás idején szabadterületi égetés nem végezhető.

Hír: Amazonas-vidék erdőtüzei

2021. július 28. 09:14
 
Több szén-dioxidot bocsátanak ki az Amazonas erdei (FATÁJ pontosítás: az egyre inkább erdőtlenné váló Amazonas-vidék lett CO2 kibocsátó), mint amennyit elnyelnek – ezt első alkalommal állapították meg szakértők.

Hír: Szokványossá váló erdőtüzek

2021. augusztus 10. 10:02
 
A történelemben mindig voltak erdőtüzek, az időjárásnak mindig voltak szélsőségei – mondta Steier József klímakutató a Magyar Nemzetnek a görögországi erdőtüzek kapcsán.

Hír: Erdőtüzek Európában

2021. november 03. 10:31
 
Idén ez idáig mintegy félmillió hektárnyi terület vált tüzek martalékává, s a leégett területek 61 százaléka erdő, amelynek regenerálódása éveket vesz igénybe. A tüzek több mint 90 százalékát emberi tevékenység okozza – közölte az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja az erdőtüzekről szóló jelentésében pénteken.