Mezőgazdasági alkalmazkodás nem lehetséges kutatás-fejlesztés nélkül

2020. március 06. 08:28
A klíma és természetvédelmi kérdések az Európai Unióban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, a Közös Agrárpolitika (KAP) következő hét éves ciklusára vonatkozó új elvárások a növénynemesítést is érinteni fogja – hangsúlyozta Feldman Zsolt Szegeden, a Növénynemesítési Tudományos Napok keretében tartott tanácskozáson.

A Gabonakutató Nonprofit Kft-nél rendezett eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráriumot érintő aktualitások kapcsán elmondta, hogy a KAP támogatások feltételeinek kidolgozása jelenleg is zajlik, de az már most látszik, hogy az uniós elvárások alapvetően fogják befolyásolni a mezőgazdasági tevékenységet végzők mindennapjait. Mint fogalmazott, az eddig érvényesített klímaszempontok a jövőben sokkal határozottabban és erőteljesebben jelennek majd meg az unió politikájában. A magyar kormánynak eddig is határozott környezetvédelmi politikája volt, a közelmúltban pedig klíma és természetvédelmi akciótervet hirdetett. Jogos társadalmi elvárás a teremtett környezetünk iránti felelősségérzet, a klímavédelemben központi kérdés a természeti erőforrások fenntartható használata.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Feldman Zsolt elmondta: az agrárium egyszerre elszenvedője és okozója is a klímaváltozásnak, ezért fontos, hogy a tárca segítse a környezeti terhelést csökkentő technológiák elterjedését, a fajtaválaszték megújítását. Ehhez a tudományos, kutatói hálózat alkalmazkodására, a gazdálkodók számára nyújtott segítségre is szükség van. Fontos, hogy a mezőgazdasági termelőket - a megváltozott feltételek között, a termelési szabadságukat korlátozó elvárások mellett - hatékonyságukban, jövedelmezőségükben a kutatók, nemesítők támogassák.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Az államtitkár az új uniós célkitűzéseinek megvalósításában kiemelten fontosnak nevezte az új technológiákat, a fenntartható megoldásokat és az innovációt. A következő kutatási-innovációs keretprogramot, a Horizont Európát említve úgy fogalmazott, hogy az agrártárca minden segítséget megad ahhoz, hogy ebből a forrásból a hazai tudományos intézetek minél több forrást tudjanak lehívni.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Soha nem látott mértékű pénzt kap a magyar vidék: új pályázatok jönnek

2021. március 30. 10:45
Az elkövetkező években a tervek szerint korábban sosem látott mértékű pénzt fog fordítani a kormány a vidék felzárkóztatására. Ennek érdekében pedig nemcsak a pályázatokban lesznek változások, de a teljes intézményrendszerben is - állította Nagy István. Az agrárminiszter azt is elárulta, hogy a legtöbb pályázat elbírálásának időtartamát tovább csökkentenék, részben a folyamatok egyszerűsítésével, részben a humánerőforrás bővítésével. De a tárcavezető beszélt az első vidékfejlesztési pályázatok várható időpontjáról és tartalmáról, az öröklést és az integrációt ösztönző törvények fontosságáról, valamint az ellátásbiztonságról is.

Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon felszámolására indított programAz Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, ennek érdekében május 11-én folytatódik a 3 hektár alatti területű állami földek

2020. május 11. 07:51
Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, ennek érdekében május 11-én folytatódik a 3 hektár alatti területű állami földek értékesítése – közölte Nagy István tárcavezető. Az agrártárca programjának második szakaszában a több mint 9000 ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton június 8-áig.