Mezőgazdasági vízszolgáltatás: közeleg a határidő

2023. február 10. 12:54
A mezőgazdasági vízszolgáltatási díj költségkalkulációját február 18-ig kell továbbítani a területi vízügyi igazgatási szerv részére.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójában sok fontos kérdésre kaphatunk választ a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj megállapításával kapcsolatban.
 
Mezőgazdasági vízszolgáltató mű az a vízilétesítmény, amelynek célja alapvetően mezőgazdasági vízigények biztosítása felszíni vízből történő vízszolgáltatással.
Mezőgazdasági vízszolgáltatás: közeleg a határidő
Mit jelent a mezőgazdasági célú vízhasználat?
A felszíni vízből a mezőgazdasági vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területek öntözését vagy halastavak vízellátását biztosító, vízjogi üzemeltetési engedély alapján történő vízhasználat, vagy bejelentés alapján történő rendkívüli öntözési célú vízhasználatot.
Ki a mezőgazdasági vízhasználó?
A mezőgazdasági vízszolgáltató rendszerre csatlakozott, mezőgazdasági vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területek öntözésére vagy halastó vízellátását biztosító vízhasználatra kiadott vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező, valamint a rendkívüli öntözésre bejelentés alapján jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet.
Ki a mezőgazdasági vízszolgáltató?
A mezőgazdasági vízszolgáltató művek üzemeltetését, fenntartását alapfeladatként végző költségvetési szerv, vagy az e költségvetési szervvel kötött üzemeltetési szerződés alapján vízszolgáltató egyéb jogi személy - írja a nak.hu
 
Mi a mezőgazdasági vízszolgáltató mű?
Az a vízilétesítmény, amelynek célja alapvetően mezőgazdasági vízigények biztosítása felszíni vízből történő vízszolgáltatással.
Kell a mezőgazdasági vízszolgáltatónak a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj megállapítása érdekében költségkalkulációt készíteni?
Igen, a költségkalkuláció kizárólag a felszíni víz mezőgazdasági célú szolgáltatása körébe tartozó tevékenységre terjedhet ki.
 
Vízszolgáltatási szerződés csak az Országos Vízügyi Főigazgatóság által jóváhagyott díjtételek alkalmazásával köthető.
 
Meddig kell elkészíteni?
A mezőgazdasági vízszolgáltató az általa üzemeltetett vízszolgáltatási egységek tárgyévi költségkalkulációit és a számított díjtételeket minden év február 18-ig továbbítja a területi vízügyi igazgatási szerv részére.
A területileg illetékes vízügyi igazgatási szerv a saját üzemeltetésű vízszolgáltatási egységekre készített és az egyéb vízszolgáltató szervezet által készített költségkalkulációkat és díjtételeket minden év február 20-ig jóváhagyásra átadja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a jóváhagyásról a benyújtó vízügyi igazgatási szervet tárgyév február 28-ig értesíti - írja a nak.hu
Fontos:
 
A vízszolgáltatási szerződés csak az Országos Vízügyi Főigazgatóság által jóváhagyott díjtételek alkalmazásával köthető!
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jogosult jóváhagyni a vízügyi igazgatási szerv költségkalkulációját, valamint az egyéb vízszolgáltató szervezet költségkalkulációjának azon elemeit (állandó és változó költségek), amelyek díjaihoz a központi költségvetés a tárgyévben támogatást nyújt!
A vízszolgáltatási díj tartalmazza:az állandó költségeket a rendelkezésre állást biztosító alapdíj (a továbbiakban: alapdíj), ill.változó költségeket a felhasznált vízmennyiséggel arányos díj (a továbbiakban: változó díj)
Az állandó és változó költségek költségkalkulációs sémáját pedig a vonatkozó rendelet 
 
 
mellékletében lévő táblázat tartalmazza.
 
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jogosult jóváhagyni a vízügyi igazgatási szerv költségkalkulációját.
 
A NAK Mezőgazdasági vízdíjakról szóló útmutató kiadványa megtalálható a köztestület portálján, a „Kézikönyvek, kiadványok” menü pont alatt: 
 
 
A NAK felhívja arra is a figyelmet, hogy a fenti információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni!
 
Vonatkozó jogszabály:
a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről szóló 115/2014. (IV. 3.) Korm. rendelet
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Tanács hat hónappal meghosszabbította az Oroszország elleni korlátozó intézkedéseket

2024. július 22. 15:23
-jelentette be az európai uniós testület közleményben.
 
A döntés értelmében az először a Krím félsziget 2014-es annektálása nyomán bevezetett, majd az Ukrajna elleni háború 2022-es kitörése nyomán kiterjesztett büntetőintézkedések 2025. január 31-ig lesznek érvényben.

Hazánk területének egyharmada természetközeli állapotban maradt fent

2023. szeptember 27. 16:14
Magyarország területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely Európa többi országához viszonyítva kiemelkedő arány – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára ’A Tihanyi-félsziget és térségének komplex élőhely-fejlesztése’ című projekt zárórendezvényén, kedden, Tihanyban.