Mezőhegyes kálváriája

2015. november 06. 11:24
"Nem fideszes, az a baj
 
Mezőhegyesen nincs olyan városi vezető, aki ne próbálta volna elmagyarázni: csődbe megy a település, ha elveszik a földet a város legnagyobb foglalkoztatójától. Európa egyik legjobb vetőmagtermelője lehúzhatja a rolót, az önkormányzat pedig csődöt jelenthet."

 

 

"Az állami földek bérbeadása, majd a mostani értékesítésük súlyosan érinti Mezőhegyest. A Békés megyei kisváros minden bizonnyal a csőd szélére jut, és több száz család megélhetése kerül veszélybe azután, hogy a kormány feldarabolta azt az állami földterületet, amelyen Európa egyik legfejlettebb mezőgazdasági tevékenysége folyik. Látszólag minden szakmai érv amellett szól, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. működését ne lehetetlenítsék el, most mégis úgy tűnik, az 1994-ben privatizált, korábban több mint kétszáz évig állami tulajdonban lévő vállalkozás lehúzhatja a rolót. A város toronymagasan legnagyobb foglalkoztatója így kénytelen lesz megválni közel négyszáz alkalmazottjától, illetve nem működteti tovább azt a hálózatát sem, amelyből több száz család jut naponta ivővízhez. A működése határán tengődő önkormányzat is ellehetetlenül, mert nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amelyehet korábban a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. magára vállalt. Az ott élők közül sokan nem értik, miért nem hagyja őket boldogulni az az állam, amelynek évszázadokon keresztül a megélhetést és - legalábbis a környező településekhez képest - jobb világot köszönhették a helyiek. Szakmaiatlanság, rosszul előkészített döntések, kicsinyes bosszúhadjárat és érdekpolitizálás, majd látszatintézkedésnek is gyenge tűzoltás - a mezőhegyesi történetben benne van minden, ami a mai fideszes hatalomgyakorlásra oly jellemző."

 

 

 

 

 

A teljes cikk lejjebb olvasható!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Magyar Narancs XXVII. évfolyam 45. szám (2015.11.05.) 10. - 12. old.

Kapcsolódó cikkek

Mitől lehetne még hatékonyabb a mezőgazdaság?

2021. április 23. 07:51
Kutatások szerint a biodoverzitás, a növényfajok sokfélesége javítja a földművelés hatékonyságát – ismerteti az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld napja alkalmából kiadott közleményében.

A kormány meghosszabbítja a gabonakiviteli intézkedéseket

2022. május 03. 11:32
Az állattenyésztők takarmányellátása, illetve a lakossági élelmiszerigények biztosítása érdekében a kormány két hónappal meghosszabbítja a gabona- olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget – közölte Nagy István agrárminiszter.