Mezőhegyes kálváriája

2015. november 06. 11:24
"Nem fideszes, az a baj
 
Mezőhegyesen nincs olyan városi vezető, aki ne próbálta volna elmagyarázni: csődbe megy a település, ha elveszik a földet a város legnagyobb foglalkoztatójától. Európa egyik legjobb vetőmagtermelője lehúzhatja a rolót, az önkormányzat pedig csődöt jelenthet."

 

 

"Az állami földek bérbeadása, majd a mostani értékesítésük súlyosan érinti Mezőhegyest. A Békés megyei kisváros minden bizonnyal a csőd szélére jut, és több száz család megélhetése kerül veszélybe azután, hogy a kormány feldarabolta azt az állami földterületet, amelyen Európa egyik legfejlettebb mezőgazdasági tevékenysége folyik. Látszólag minden szakmai érv amellett szól, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. működését ne lehetetlenítsék el, most mégis úgy tűnik, az 1994-ben privatizált, korábban több mint kétszáz évig állami tulajdonban lévő vállalkozás lehúzhatja a rolót. A város toronymagasan legnagyobb foglalkoztatója így kénytelen lesz megválni közel négyszáz alkalmazottjától, illetve nem működteti tovább azt a hálózatát sem, amelyből több száz család jut naponta ivővízhez. A működése határán tengődő önkormányzat is ellehetetlenül, mert nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amelyehet korábban a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. magára vállalt. Az ott élők közül sokan nem értik, miért nem hagyja őket boldogulni az az állam, amelynek évszázadokon keresztül a megélhetést és - legalábbis a környező településekhez képest - jobb világot köszönhették a helyiek. Szakmaiatlanság, rosszul előkészített döntések, kicsinyes bosszúhadjárat és érdekpolitizálás, majd látszatintézkedésnek is gyenge tűzoltás - a mezőhegyesi történetben benne van minden, ami a mai fideszes hatalomgyakorlásra oly jellemző."

 

 

 

 

 

A teljes cikk lejjebb olvasható!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Magyar Narancs XXVII. évfolyam 45. szám (2015.11.05.) 10. - 12. old.

Kapcsolódó cikkek

A fiatalokat fel kell készíteni a mezőgazdaság digitális átalakulására

2019. október 17. 12:38
Az agrárium iránt érdeklődő fiatalok felsőoktatási képzésében a technológiai és az agrárszakmai tudás átadása egyaránt fontos. A fiatalokat fel kell készíteni az agrárium digitális átalakulására, hogy Magyarország aktív részese lehessen a szektorban zajló technológiai robbanásnak - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Óriási változások a közös agrárpolitikában: ezek a magyar gazdák életét is megváltoztatják

2020. március 13. 11:23
Az új uniós költségvetésben a forráscsökkenés nem annyira biztos, mint az, hogy 476 hektár felett megszűnik a területalapú támogatások kifizetése, és csak a termeléshez kötött támogatások érkezhetnek meg – derült ki ma Kecskeméten, a Portfolio Agrárium 2020 konferencián a támogatáspolitikát körüljáró kerekasztal-beszélgetésen