Mi termeljük Európa legdrágább szőlőjét, és adjuk el legolcsóbb borát

2024. április 25. 14:43
A szőlőtermesztés az elmúlt ötven évben többet változott, mint az azt megelőző ötszáz évben és a következő öt évben többet fog, mint az elmúlt ötvenben.
Mi termeljük Európa legdrágább szőlőjét, és adjuk el legolcsóbb borát
Bár elsőre kissé kuszának tűnhet ez a mondat, de érdemes rajta jobban elgondolkodni, mert van értelme, sőt, több értelme van, mint az ágazatban elhangzó, elsőre könnyen felfogható mondatoknak. Molnár Ákos, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége elnökének a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa honlapján megjelent írása (melyből a fenti megállapítást kölcsönöztük) ilyen és ehhez hasonló, nagyon komoly gondolatokat fogalmaz meg.
 
Mint írja: egyre sötétebb fellegek gyülekeznek az ágazat eddig sem felhőtlen egén, ami miatt gyakran esik szó a kialakult helyzet okairól, de a megoldási lehetőségek kevésbé kerülnek szóba. A szakember szerint sajnos, nem elég csak a termékpálya végével foglalkozni, mert a számok azt mutatják, hogy mi termeljük Európa legdrágább szőlőjét és mi adjuk el a legolcsóbb borát. Hogy ez megváltozzon, ahhoz az alapokat is rendbe kell(ene) tennünk.
Szőlőültetvény Szársomlyó
Termőterületeink folyamatosan csökkenek, ami a kereslet csökkenésének egyenes és logikus következménye – forrás: Pixabay
 
Az elnök úgy véli: a minőségen túl (ami ma már alap) egyre nagyobb hangsúlyt kap a hatékonyság és a termelésbiztonság. Ez a két bűvös szó fogja eldönteni, hogy a szűkülő piacon ki maradhat életben. E két tényező kulcsa pedig a biológiai alapokban rejtőzik – szögezte le Molnár Ákos.
 
Mint rámutatott: termőterületeink folyamatosan csökkenek, ami a kereslet csökkenésének egyenes és logikus következménye, emiatt tovább öregszik az ültetvényállomány. A példák többsége azonban azt mutatja: túlkoros, tőhiányos ültetvényeken esély sincs hatékony termelésre.
 
"A szaporítás alapját képező nemes törzsültetvényeink felülete azok rossz jövedelmezőképessége, létesítésük túlbürokratizáltsága, valamint a fajtafenntartás körüli komplex jogi, szervezeti bizonytalanság miatt folyamatosan csökken. Ennek eredményeképpen a szaporításra ideiglenesen engedélyezett „standard" alapanyagok aránya folyamatosan nő a magas biológiai értékű, minősített alapanyagok rovására, ezzel helyből rontva az újonnan létesült termőültetvények hatékonyságát, növényegészségügyi állapotát és végső soron élethosszkilátásait" – fejtette ki a szakember, hozzátéve: a törzsültetvények elöregedettek, fajtaszerkezetük és klónválasztékunk már nem felel meg a piaci igényeknek. De  ezen megállapítások igazak az alanyültetvényekre is. Ha a mostani tendencia folytatódik, pár éven belül nettó importőrökké válunk ebből az alapanyagból is.
 
Az éghajlat és a fogyasztói szokások rapid változására azonban a versenytársak már reagálnak. Hiába jártunk 30 évvel ezelőtt a klónszelekcióban, a keresztezéses nemesítésben is a világ előtt, ez az előnyünk már a múlté. Különösen nagy a szakma felelőssége a kárpát- medencei fajták növényegészségügyi szelekciója, patogénmentesítése, illetve a termesztés számára kedvezőbb termesztési és borászati tulajdonságokkal rendelkező változatok beazonosítása tekintetében. Ezt a munkát pedig más nem végzi el helyettünk, cél a magas minőségű, stabil, jó termesztési és borászati tulajdonságokkal bíró termékek előállítását szolgáló alapanyag biztosítása. Új fajták és ellenálló fajhibridek előállítása, amelyek ökológiai és ökonómiai szempontból is fenntartható alternatívát kínálnak a termelők számára a megváltozott körülmények között.
 
Az éghajlatváltozás miatt felül kell vizsgálni a művelési rendszereket, termesztéstechnológiai gyakorlatokat. Nagyobb figyelmet kell fordítani a környezetvédelemre, az ökológiai lábnyom csökkentésére irányuló technológiai kutatásokra van szükség. Fel kell kutatni továbbá azokat a nem honos fajtákat, amelyek a következő évtizedekben bővíthetik vagy részben lecserélhetik a most használt fajtakörünket.
 
"Ezt a komplex feladatot véleményem szerint csak állami, szakmaközi, intézeti és termelői együttműködéssel lehet kivitelezni, mégpedig úgy, hogy minden szereplő azt a részfeladatot végzi, amihez a legjobban ért és rendelkezik hozzá a megfelelő erőforrásokkal. Az ilyen horizontális kooperációkra számos jó gyakorlat létezik a világon, nem szükséges a rendszert az elejétől felépítenünk, csupán adaptálni kell a hazai viszonyokra. Nem elvetendő a régió más országaival való feladatmegosztás sem. Ehhez azonban elodázhatatlan olyan jogi környezet megteremtése, ami mind a nemesítők, mind a termelők számára biztos, kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködés feltételeit teremti meg" – fogalmazott Molnár Ákos, aki szerint mindehhez nem elegendő az állam erkölcsi támogatása és a stabil szabályozás, annak anyagi szerepvállalására is szükség van.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Erdők Nemzetközi Napjának üzenetei

2024. március 21. 15:51
Az ENSZ Közgyűlése első ízben 2012. március 21-én hirdette meg az Erdők Nemzetközi Napját, mely amellett, hogy az „erdők ünnepe”, az erdők jelentőségére hivatott felhívni a figyelmet az egész világon. Arra ösztönözve az ENSZ tagországait, hogy nemzeti és nemzetközi hatáskörben tegyenek erőfeszítéseket az erdők védelme, és az erdőterületek gyarapítása érdekében. Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.

Itt vannak az aktuális pályázati lehetőségek, fontos határidőkkel

2023. február 02. 14:46
Az Agroinform.hu összefoglalója az aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokról.