Mikor jutnak pénzhez a gazdák?

2017. május 08. 07:52
Egyre gyorsuló ütemben zajlik az agrártámogatások kifizetése, a gazdák 97 százaléka már megkapta az alaptámogatást, a zöldítés után járó összeget pedig 92 százalékuknak fizette ki eddig az államkincstár – írja a Magyar Idők pénteki száma. A múlt heti, összesen 20,6 milliárd forint után ezen a héten további 10 milliárd kerülhet a termelők számlájára.

A gazdálkodók többsége mára megkapta a tavalyi egységes kérelmek alapján járó közvetlen agrártámogatást. A 2016-ban rendelkezésre álló 395 milliárd forint európai uniós keretből április 18-ig 295 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár, illetve a múlt év végéig a kifizetési ügynökség feladatait ellátó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Ez a teljes összeg 75 százalékának felel meg – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptámogatást eddig a gazdálkodók három százaléka nem kapta meg, az úgynevezett zöldítési támogatásra pedig a kérelmezők mindössze nyolc százaléka vár. A termeléshez kötött támogatások esetében a termelők negyede nem kapta meg eddig a neki járó hozzájárulást. Az agrár-környezetgazdálkodási programnál eddig a termelők 42 százaléka részesült kifizetésben, a napokban végére érő ellenőrzések után további 7794 termelő juthat támogatáshoz. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy azon gazdálkodók egy részének, akiknek eddig nem utalt az államkincstár, elutasították a kérelmét. Ez a csoport jelentős nagyságrendet képvisel.

A közvetlen támogatások esetében a kifizetésekre a kérelem beadását követő év június 30-ig van lehetőség. Annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél előbb megkapják a nekik járó uniós forrást, hazánk tavaly is élt az előlegfizetéssel. Erre október 15-től december 1-jéig volt lehetőség. Ebben az időszakban azonban csak azok a termelők kaphatták meg az előleget, akiknél a lefolytatott vizsgálatok és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján igazolható volt, hogy jogosultak a támogatásokra.

A Magyar Államkincstár eközben jelezte: az idén eddig több mint 80 milliárd forint agrártámogatást utaltak át a gazdálkodóknak, ami azt jelenti, hogy az új kifizető ügynökség időarányosan több támogatást fizetett ki az érintetteknek, mint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az elmúlt évben. Tájékoztatásuk szerint április utolsó hetében 20,6 milliárd forintot juttattak el a gazdákhoz. A felgyorsított ütemű kifizetés ezen a héten is folytatódik. A tervek szerint várha­tóan közel tízmilliárd forint érkezhet a termelők számlájára.

Az úgynevezett területalapú vagy termeléshez kötött támogatások mellett a folyamatos a vidékfejlesztési források kifizetése is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint április végéig az államkincstár 112,8 milliárd forintot utalt át a vidékfejlesztési program keretéből az érintetteknek. Ebből 15,67 milliárd forint az előleg, 96,41 milliárd forint pedig az előlegek nélküli kifizetés, amely tartalmazza az előző programozási időszakból áthozott tételeket is. A vidékfejlesztési források kifizetése várhatóan az év második felében gyorsulhat fel, miután megszületnek a döntések a legfontosabb beruházási pályázatoknál, a gazdák pedig beadják a kifizetési kérelmeket.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Amerikai szőlőkabóca elleni megelőzési védekezéshez kérelmek benyújtása márciusban

2016. február 29. 08:04
A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás igényelhető a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédőszer vételárához növényegészségügyi megelőzés, illetve felszámolás elvégzéshez. Az intézkedés célja: a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Akcióterv a hazai élelmiszerminőség javítására

2017. július 14. 08:55
A kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.