Mikor kapja meg a dolgozó az éjszakai pótlékot?

2020. június 04. 07:56
Amennyiben a hónap utolsó napján a dolgozó éjszakai műszakban dolgozik, melyik hónapban kapja meg az arra a hónapja jutó bérét, illetve az éjszakai pótlékját?
Mikor kapja meg a dolgozó az éjszakai pótlékot?

A kérdés sokkal inkább bérszámfejtési, mint jogi. És a válasz sem lesz teljesen szabatos, ugyanis a számfejtés módját alapvetően az dönti el, hogy a bérszámfejtő hogy szokta. Az egyik módszer szerint átnyúló teljes munkanapként számfejtik le, így - a példánál maradva - az áprilisban utalt márciusi munkabérrel kapja meg a bért és a pótlékot is. A másik módszer szerint éjfélig számfejtik a márciusi bért, majd az éjféltől terjedő idő már az áprilisi bér része lesz, így majd a májusi bérutalással fizetik ki az átnyúló munkaórákat és a kapcsolódó pótlékokat. A következő hónapban így is úgy is rendeződik a kérdés. Nem tudok olyan esetről egyébként, ahol egyik vagy másik számfejtési mód miatt bírságolt volna a hatóság - persze ettől még lehetséges.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A szakszervezetek az Mt. felülvizsgálatát kérik

2018. december 20. 09:46
2018. december 18-án az öt szakszervezeti konföderáció elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett közös levélben kezdeményezte a Munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálatát és a VKF kibővített ülésének összehívását.   

Ennyien dolgoznak Magyarországon minimálbérért

2019. január 08. 07:56
A hazai vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42 százaléka a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja – derül ki a Portfolio birtokába jutott pénzügyminisztériumi elemzésből.