Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 03. 08:28
Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Az EIP hátteréről és céljáról is írtunk már korábban (ide be lehetne linkelni a korábbi bejegyzést), most ezt a keretet igyekszünk feltölteni hazai tudásigénnyel.

Persze ez nem egyszerű feladat. Be kell látnunk, hogy a világ bonyolult lett, ezért a szakterületek mindegyike kifejlesztette a saját kis fogalomvilágát, szakzsargonját. Nincs is ezzel semmi baj, szükség van erre a pontos megértéshez és a közös munkához. Kihívás akkor keletkezik, amikor - a kor másik követelményének megfelelően - több szakterületnek kell együtt dolgozni egy feladat megoldásán. Az élmény a Mézga család párbeszédét juttatta eszembe köbüki rokonnal, bizony kellett a fordítás és az egymásra hangolódás gazdálkodók és kutatók között. Ennek ellenére, vagy éppen ezért jó, hogy elindult ez a közös munka.

Ezen a műhelymunka sorozaton 13 tématerületet jártunk körül három helyszínen - Pápán, Kecskeméten és Debrecenben - az „Agrárium kutatás és innovációs igényei” címmel. Összesen 225 résztvevő, összesen 28 – átlagosan 8 fős – munkacsoportban oszthatta meg tapasztalatait az adott témában felmerülő kihívásokról, ötletelt a lehetséges megoldásokról. A 13 átbeszélt tématerület nagyon sok mindent érintett az ágazat jelenlegi és jövőbeni kihívásai közül, a talaj- és vízgazdálkodástól kezdve a fehérjenövény termesztés kihívásain át a generációváltásig. A beszélgetések arra is alkalmat adtak, hogy megtudjuk jó nyomon járunk-e az ilyen rendezvények megszervezésével. Őszinte válaszokat kaptunk, ebben mindig számíthatunk az ágazati szereplőkre. Szinte minden műhelymunkán általános igényként fogalmazódott meg, hogy a jelenleginél jobb tudásátadás- és megosztás működjön.

A tudásátadási rendszer fejlesztéséhez sok használható javaslatot kaptunk már eddig is, és a munkának újabb fontos állomásához érünk el jövő héten. Október 5. és 7. között az Európai Unió számos tagállamából látjuk vendégül az agrárgazdasági tanácsadással és tudásátadással foglalkozó szervezetek képviselőit, akik bemutatják nekünk milyen tudásra, és milyen formában vevők a gazdálkodóik, mi az, amivel hiába próbálkoztak, mert nem ért célt. A következő bejegyzésben így már arról is be tudok majd számolni, hogy mekkora a különbség a gazdáink tudásfogyasztásában és mit leshettünk el más tagállamok jó gyakorlatából.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre kevesebbet öntöznek a magyar gazdák

2017. október 10. 11:58
Jelenleg Magyarországon 100-130 ezer hektárt tesz ki az öntözött területek nagysága, ez korábban háromszor nagyobb volt. A szélsőséges időjárás miatt legalább évi 50 ezer hektárral kellene emelkednie a ténylegesen öntözött mezőgazdasági területnek. A magyar gazdák többsége azonban nem fejleszti öntözését, szerintük ugyanis anélkül is növekszik a magyar mezőgazdaság.

Újabb pofon a vacak élemiszereknek

2016. október 20. 09:32
A fűszerpaprikát is eléri az ételszigor.