Mínuszok hete az agrárpiacokon

2020. június 15. 07:57
A tengerentúlon a búza ára 2,7, a kukorica kurzusa pedig 0,23 százalékkal csökkent. Ám a szójabab piacán 0,4 százalékos, a repce kereskedésében pedig 0,7 százalékos pluszt mutattak a számok. Európában inkább az eladók voltak fölényben, bár a repce drágult egy hét alatt.

A búza tonnánkénti ára 184,22 dollárra csökkent a 2,7 százalékos mínuszt követően. A 0,3 százalékos lecsorgás a kukorica kereskedésében 129,96 dollár/tonnás árszintet eredményezett. A szójabab kurzusa viszont 0,4 százalékkal 320,36 dollár/tonnára kúszott fel öt nap alatt. A repce 206,96 dollár/tonnás árszintje 0,7 százalékos emelkedést követően alakult ki. Ez a két agrártermék üdítő kivételnek számított a maga emelkedésével, ugyanis a többi fontosnak számító árucikk értéke mind csökkent öt nap alatt.

Az előző heti 19 százalékos rali után most alaposan korrigált a rizs ára. A vietnámi esőzések miatt nyolc éves rekordszintet elérő kurzus most 21,9 százalékkal zuhant. A zab ára 10 százalékkal csökkent. A kávé 4 százalékkal, a narancslé 2,8 százalékkal, a szójaolaj 2,1 százalékkal, a cukor pedig 1,2 százalékkal ért kevesebbet pénteken, mint egy héttel korábban. A kakaó piacán nem volt ilyen nagy a mozgás, de így is 0,9 százalékkal került lejjebb a kurzus.

A párizsi árutőzsdén a mínuszok domináltak az elmúlt héten. A repce ára emelkedett, ám a malmi búza, a takarmánybúza és a kukorica kurzusa csökkent. A malmi búza árjegyzése 1,7 százalékkal, azaz 3,25 euróval a 183,5 euró/tonnás szintre mérséklődött. Ez azt jelent, hogy folytatódott a lejtmenet, hiszen előző héten 0,8 százalékkal lett olcsóbb a malmi búza. A takarmánybúza öt nap alatt 2,25 euróval azaz 1,4 százalékkal a tonnánkénti 191,75 eurós szintre csökkent. A kukorica is több mint egy százalékot, 1,6%-ot vesztett értékéből egy hét alatt. A 2,75 eurós mínusz 166,75 euró/tonnás árszintet eredményezett. A repce befektetői viszont nem zártak rossz hetet Európában, a 2,75 eurós plusz 377,75 euró/tonnás pénteki záróárhoz vezetett és ez 0,7 százalékos drágulásnak felel meg.

 

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

A kelet-európai és a Balti országok kiállnak a Közös Agrárpolitikára fordítható források megtartása mellett

2020. február 25. 07:54
A kelet-európai és Balti országok mezőgazdasági miniszterei hétfőn Varsóban közös nyilatkozatban mondták ki, hogy az Európai Unió klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a Közös Agrárpolitikára fordítható források szinten tartása. A magyar kormány mindent meg fog tenni, hogy megvédje a magyar gazdáknak járó agrártámogatásokat. Elfogadhatatlan, hogy a klímavédelem árát a gazdákkal vagy az élelmiszeráremeléseken keresztül a magyar emberekkel fizettessék meg.

Agrártámogatások: csak a betartható feltételeket fogadjuk el

2020. szeptember 29. 09:19
Az ambíciózus költségvetést és a gyakorlatban is végrehajtható szabályozást várja el hazánk az új uniós agrárpolitikától. Az uniós miniszterek október végén juthatnak egyezségre az agrártámogatások reformjáról, ám ezt követően még a bizottsággal és a parlamenttel is meg kell állapodniuk.