Mobiltelefonos alkalmazással segítik a legjobb dinnyék kiválasztását

2019. július 22. 07:53
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében, Pécs város vezetése, a Baranya Megyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete együttműködésében valósult meg 2019. július 19-én a már hagyományosnak számító szezonindító dinnyekóstoltatás a pécsi Kossuth téren.

 

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, hogy Baranyában körülbelül 150 hektáron termelnek dinnyét, ebből évente átlagosan 6000 tonnát takarítanak be. Ennek nagy részét a helyi piacokon, közvetlenül értékesítik. Hozzátette, a promóció egyik célja a helyi, kiváló minőségű ormánsági dinnye megismertetése, ezen felül nagy hangsúlyt fektetnek a helyi termelők bemutatására is.

Müllerné Juhos Bernadett, a megyei kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy a minőségtudatos termelés érdekében folyamatosan ellenőrzik a dinnyetermelés egyes folyamatait, a termőföldtől egészen a piacra kerülésükig. Hozzátette, hogy az ellenőrzések évről évre jobb eredménnyel zárulnak.

Balról jobbra: Rittlinger József, Müllerné Juhos Bernadett, Őri László, Horváth Béla (a NAK dinnye munkacsoportjának vezetője), dr. Mártonffy Béla

 

Őri László, Pécs alpolgármestere a dinnyepromóción hangsúlyozta, hogy az eseménnyel szeretnék a városban élők körében népszerűsíteni a Pécs környékén, Baranyában – főként az Ormánságban – termesztett jó minőségű görögdinnyét. 
– Minden rendelkezésünkre álló eszközt megragadva teszünk azért, hogy minél több pécsi család asztalára kerüljön a baranyai dinnyéből. Az a cél, hogy helyben termett idénygyümölcsök, a közétkeztetésen keresztül, az óvodások és iskolások asztalára is kerüljenek – mondta az alpolgármester.

Őri László kiemelte, hogy üdvözli a baranyai fiatalok, Horváth Vivien és Szin Krisztián fejlesztő munkáját. A dinnyéskereső okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően a helyi és a magyar dinnyét a pécsiek már könnyedén meg tudják különböztetni az import dinnyéktől, ami elősegíti a tudatos vásárlói mentalitás kialakulását és erősödését, valamint a baranyai gazdaság élénkítését is.

A „Keresd a dinnyést!” nevű applikációt dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke mutatta be. 
– Az ilyen eszközöknek is köszönhetően a magyar dinnyetermesztés újra visszatalálhat abba a híres időszakába, amikor júliustól egészen szeptember végéig látta el Európát dinnyével – mondta.

Az egyelőre tesztüzemben működő – a baranyai és más kisebb termőterületeket bemutató – alkalmazás a következő héttől mind iOS-re, mind pedig Android operációs rendszerre elérhető lesz.

Rengeteg dinnye fogyott el a kóstoltatás alatt


(nak.hu) (fotó: nak.hu)

 

Kapcsolódó cikkek

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívtak vissza

2018. november 19. 08:00
Szalmonella szennyezettség miatt visszahívta a Mikado Pizza fűszerkeveréket a Lidl Magyarország Bt.

Helytelen receptúrával gyártott díszítő habalapot hívtak vissza

2018. november 12. 07:58
A Meggle Hungary Kft. arról tájékoztatta a Nébih-et, hogy visszahívja az alábbi azonosítójú termékét.