Módosíthatják a munka törvénykönyve vitatott rendelkezéseit

2019. május 10. 09:47
Felülvizsgálná a szabályozásokat a Liga Szakszervezetek

Továbbra is felülvizsgálná a munka törvénykönyve egyes szabályozásait a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kormányzati szándék is mutatkozik a felülvizsgálatra. Az idei bértárgyalásokon is lényeges sikerekről lehet beszámolni – jelentette ki.

Az elmúlt hónapokban próbáltak megoldást találni a munka törvénykönyvében szereplő túlóra és túlmunka szabályozásának megváltoztatására

– mondta Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke hozzátette: olyan megoldásokat keresnek, melyek javítanák a munkavállalók helyzetét, vagy legalábbis nem rontanák. Mint mondta: a jelenlegi jogszabályi rendelkezések – egyéni megállapodáshoz kötötten – évi 400 órában határozzák meg a rendkívüli munkavégzés mértékét, és a munkaidőkeretet is jelentősen növelhetik a munkáltató, kollektív szerződés alapján.

A szakszervezeti vezető elmondta: folyamatosan figyelik a cégek hozzáállását.

Azt tapasztaljuk, hogy nem élnek a munkáltatók ezzel a lehetőséggel

– tájékoztatott, hozzátéve: a mikro-, kis- és családi vállalkozásokról – ahol nincs szakszervezeti jelenlét – nincs információjuk.

Mészáros Melinda hozzátette: a munkaidőkeretben sem láttak eltérést a korábbi szabályokhoz képest. Ám mivel úgy látják, sem a munkavállalóknak, sem a munkáltatóknak nem kedvez ez a szabályozás, indokolt lenne megváltoztatni és hatályon kívül helyezni a jelenlegi szabályokat.

A Liga Szakszervezetek továbbra is szeretné felülvizsgálni a teljes munka törvénykönyvét.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke példaként említette, hogy szeretnének szigorítani a munkaviszony megszüntetéséhez kapcsolódó jogkövetkezményeken. A munkáltatói oldal részéről pedig visszajelzések érkeztek, miszerint a pótlékrendszer szabályozását is szükséges pontosítani. Mészáros Melinda elmondta: április végén a közszolgáltató szektorban működő gazdasági társaságok fórumán

Fónagy János államtitkár is jelezte, hogy áttekintik a munka törvénykönyve bizonyos fejezeteit.

A garantált bérminimum egyedülálló intézmény

Sikerként lehet értékeli azt, hogy egy 3 éves időszakot követően újból két évre sikerült megállapodni a munkáltatókkal a 8-8 százalékos minimálbér és a garantált bérminimum mértékének növelésében – mondta el a Liga Szakszervezetek elnöke. Kiemelte:

más országokban nem ismerik a garantált bérminimum intézményét,

mely a középfokú iskolai végzettséghez kötött munkakörben foglalkoztatottakat érinti.

Mészáros Melinda szerint szerencsére egyre kevesebb azon munkavállalók száma, akik a tényleges minimálbér összegét kapják. Egyre több a garantált bérminimumot vagy azt meghaladó összeget kapók száma – emelte ki.

A Liga Szakszervezetek elnöke hozzátette: sikernek könyveli el azt is, hogy

2010 óta a minimálbért megduplázták,

elsősorban az utóbbi négy év béremeléseivel és a garantált bérminimum mértékét még ezt meghaladóan is tudták növelni.

Forrás: infostart.hu / szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Baljós számok – még mindig nő a szakadék a legszegényebb és a leggazdagabb magyarok közt

2020. január 14. 08:43
Komoly jövedelmi egyenlőtlenséget mutat az Eurostat által közzétett statisztika, a számok alapján az látszik, hogy Magyarországon tovább nőtt a szakadék az elmúlt években a leggazdagabbak és a legszegényebbek között.

Kinek jár a magasabb minimálbér? – mutatjuk a buktatókat

2019. január 29. 10:01
Azt már megszokhattuk, hogy a minimálbérek és a garantált bérminimum összege évről évre emelkedik. Így van ez 2019-ben is. Az azonban nem mindig egyértelmű, hogy kinek is jár a magasabb bérminimum?