Év végi jutalmazások: erre léphetnek a munkáltatók

2021. november 15. 09:08
Nem javasolt a tevékenységhez, munkavégzéshez kapcsolódó célkitűzések használata
Év végi jutalmazások: erre léphetnek a munkáltatók

Sok munkáltató tervezi, hogy év végén pluszjuttatásokkal köszöni meg munkatársainak az egész éves együttműködést. Hogyan lehet mindezt alacsony adóteherrel és optimális adminisztrációval megoldani? A napi.hu cikke.

Az év végi juttatások előkészítésénél sokan próbálják úgy motiválni a csapatot, hogy bejelentik milyen célok teljesítésekor adnak valamilyen pluszjuttatás.

Azonban az adómentes juttatásoknál, béren kívüli, vagy egyes meghatározott juttatásoknál semmiképpen nem javasolt a tevékenységhez, munkavégzéshez kapcsolódó célkitűzések használata. Amennyiben a tevékenység ellenértékeként adjuk a kedvező adózású juttatásokat, az Szja-törvény alapján jövedelemként kell majd megfizetni az adót ezek után – figyelmeztet Fata László juttatási szakértő.

A szakértő szerint a juttatás tartalmának meghatározásakor két fő lehetőség közül lehet választani.

Egyrészt lehet keresni olyan kedvező adózású juttatási elemet, mely szinte minden munkavállaló számára jól elkölthető, és még senkinél nem lépi túl a kedvező adózású keretet 2021-ben. Ilyen lehet például a csekély értékű ajándék vagy a Széchenyi pihenőkártya (Szép-kártya), melynél 2022. szeptember végéig az egyes alszámlák egyenlege más alszámlák költési területein is felhasználható.

Másrészt plusz keretösszeget és egy kínálatot lehet biztosítani a munkavállalóknak, melyet ők a számukra megfelelő juttatási elemekre használhatnak fel. Ez azonban új nyilatkoztatási folyamatot indít be az év végén, mely nagyobb létszám esetén is megoldható például egy webes nyilatkoztatással – tette hozzá Kardos Zoltánné, az L-Soft Zrt. Outsource divíziójának vezetője.

Akinél már működik juttatási rendszer, az a pluszjuttatások értékét beépítse vagy a cafeteria mellett külön adja ki? Igazából ez egy technikai kérdés, a legtöbb esetben nem befolyásolja a juttatások adózását.

Ha a cégnek van egy jó szoftvere, akkor nincs akadálya, hogy a pluszösszeget a cafeteriaszabályzat módosításával hozzácsapják a kerethez, és a munkatársak újra nyilatkozzanak a még fennmaradó részről.

Szabályozás szempontjából azonban gyakran egyszerűbb, ha az év végi pluszjuttatás kiadásához nem az egész évre vonatkozó cafeteriaszabályzatot módosítjuk, hanem egy új határozatot hoz a munkáltató ennek kiadásához - állapította meg Fata László.

Forrás: napi.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezért bontakozott ki heves vita a minimálbér-tárgyaláson

2021. október 21. 08:57
A kormány támogatja a szakszervezeteket, hogy jövőre egységesen emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum. Javaslata azonban heves vitát váltott ki a felek között.
 

Volt egyszer egy cafetéria?

2019. augusztus 22. 08:56
Nemzetközi perek