Most megnyílnak a pénzcsapok - Százmilliárdot zúdítanak ki

2017. február 17. 08:05
Február 15-től nyújthatják be kérelmeiket az élelmiszeripari középvállalatok arra a pályázatra, amelyben összesen 100 milliárd forint forráshoz juthatnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP). Szakértői becslések szerint a pályázati lehetőséggel 150-160 milliárd forint értékű iparági beruházás valósulhat meg.
 

Elstartolt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) GINOP-os pályázata, amellyel összesen 100 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak az élelmiszeripari középvállalkozások. A pályázatokat február 15-től lehet beadni. A benyújtási időpont eredetileg február 2-a volt, de ezt a tárca február 15-ére módosította. Ezzel párhuzamosan az első értékelési szakaszhatár február 28-ról március 16-ra, a további szakaszhatárok pedig 2017. március 16-át követő minden második hónap tizenhatodik napjára módosultak.

Hogyan pályázzunk az új élelmiszeripari GINOP-forrásokra? Mi a nyertes pályázatok titka? Hogyan kerüljük el a buktatókat? Ezek a fontos témák is terítéken lesznek az Agrárium 2017 Konferencián március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A határidők megváltoztatását az NGM a „piaci visszajelzésekkel” indokolta. A minisztérium szerint a kombinált felhívásoknál a támogatási kérelmek elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy a visszatérítendő hitelforrások és a vissza nem térítendő támogatások feltételeinek egyaránt megfelelhessenek. A határidőt a vállalkozások esélyegyenlőségének biztosítása és a szakmailag megalapozott támogatási kérelmek érdekében módosították – indokolta a korábbi döntést a tárca.

A GINOP-os középvállalati pályázat legfontosabb eleme, hogy 50 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást és 50 milliárdos kedvezményes kölcsönösszeget tartalmaz. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás 50-750 millió, a kölcsön 50-2000 millió forint lehet.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

A pályázat célja, hogy a támogatott beruházások olyan kapacitásbővítéseket hajtsanak végre, amelyekre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítják a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot. A forrásokat új termelő eszközökre, gépekre és technológiai rendszerekre, infrastrukturális és ingatlan beruházásokra, illetve megújuló energiaforrásokra, belső nyilvántartási- és vállalati infokommunikációs informatikai eszközökre, gyártási licenc- és know-how beszerzésekre, szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésére, valamint környezetirányítási, vezetési, minőségirányítási, hitelesítési és minősítési rendszerekre lehet fordítani.

A nemzetgazdasági tárca 200-300 támogatott kérelemre számít. Szakértői vélemények szerint a pályázattal 150-160 milliárdos nagyságrendű beruházás valósulhat meg. A most elérhető források miatt az érintett cégeknek érdemes megfontolniuk, hogy közép- és hosszú távú fejlesztési tervekeit előre hozzák és azokat a lehető legnagyobb arányban próbálják megvalósítani a felhívás keretein belül.

Hátránya lehet a pályázatnak, hogy jelentősen szűkíti a potenciális pályázók körét. Elsősorban a múltbeli pénzügyi adatok számítanak, a vállalkozásokban rejlő fejlődési potenciál, innováció lehetősége és a projekt karaktere háttérbe szorulhat.

A pontozási kritériumok szerint még a nagy múltú, stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégeknek is gondot okozhat a megfelelő szint elérése – vélik szakértők.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Vidékfejlesztés: több tíz milliárd forint támogatásról döntött az Agrárminisztérium

2018. július 04. 07:45
Több mint 21 milliárd forintról született döntés a Vidékfejlesztési programban júniusban. Ez azt jelenti, hogy újabb 17 pályázati felhívás esetében, 634 kérelem támogatásáról döntött az Agrárminisztérium. A csaknem 50 milliárd forintos fel nem használt kerettel pedig a borászat és az élelmiszer-feldolgozás támogatására nyílnak meg lehetőségek. Jelenleg 300 milliárd forint keretösszegű vidékfejlesztési felhívás nyitott, amelyekre még lehet pályázni.

Mától 470 milliárd forintra lehet pályázni

2019. április 10. 07:45
Idén mintegy ötven jogcímen 470 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.