MTÜ: a tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

2023. szeptember 04. 12:51
Több mint 425 ezer foglalás érkezett a Balaton turisztikai térség szálláshelyeire szeptemberre. A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t.
MTÜ: a tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben
 Külföldről továbbra is Németországból érkeznek a legtöbben az első őszi hónapban a Balatonhoz, őket a cseh és osztrák vendégek követik
 
A közlemény szerint a legnépszerűbb szállástípus a szálloda, de egyre több nemzetközi vendég keresi az üdülőházakat, a panziókat, valamint a magán- és egyéb szálláshelyeket. Az adatok szerint tavaly szeptemberhez képest az ötcsillagos hotelfoglalások száma közel 40 százalékkal nőtt, ami a kapacitás bővülésének is köszönhető.
 
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint szeptemberre eddig 142 ezer vendég összesen 428 ezer éjszakát foglalt a Balaton turisztikai térségében. A szálláshely-szolgáltatók regisztrációi szerint a foglalások 71 százaléka, azaz több mint 300 ezer érkezett belföldi vendégektől, míg további 125 ezer éjszakát kötöttek le külföldi turisták.
 
A turisztikai térség négy legnépszerűbb településére érkezett a szeptemberi foglalások több mint fele.
 
A vendégek majd ötöde kötött le szállást Hévízen (18 százalék), de hasonlóan népszerű volt Siófok (12 százalék), Balatonfüred (12 százalék) és Zalakaros (12 százalék) is.
 
Az első őszi hónapban a Balatonra látogató külföldiek több mint 60 százaléka valamely TOP 5 küldőországból érkezik.
 
A legtöbben Németországból (32 százalék) utaznak a térségbe, őket követik a cseh (13 százalék), az osztrák (7 százalék), a szlovák (5 százalék) és a lengyel (4 százalék) turisták.
 
A külföldiek 60 százaléka szállodában foglalt szállást, ugyanakkor 10 százalékkal nőtt körükben a magán- és egyéb szálláshelyek iránti kereslet is, amely így már megközelíti a 20 százalékot. Egyre több külföldi turista keresi a panziókat és az üdülőházakat is, ezek foglaltsági arányai így elérték a 8 és 3 százalékot.
A szálloda a hazai vendégek körében is kimagaslóan a legkedveltebb szállástípus a Balaton térségben: a belföldi foglalások 70 százaléka szól ide, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi balatoni vendégek 14 százaléka száll meg szeptemberben.
 
A hotelfoglalások közül minden második 4 csillagos, közel 40 százalékuk pedig 3 csillagos szállodába érkezik, míg az 5 csillagos szállodák 6 százalékot regisztrálnak.
 
A legmagasabb kategóriába szóló foglalások száma 40 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során jelentősen bővült az 5 csillagos szálláshely-kapacitás a Balaton turisztikai térségben – hangsúlyozta közleményében az MTÜ.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Megkezdte a toborzást a hamarosan nyíló, ötcsillagos Dorothea Hotel

2023. augusztus 22. 16:52
Tovább bővül Budapesten a Marriott International szállodalánc prémium portfóliója; novemberben nyitja meg kapuit a három történelmi épület különleges összekapcsolódásából megszülető ötcsillagos Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection.
A 216 szobás szálloda izgalmasan ötvözi a város modern energiáját időtlen szépségével, tökéletesen illeszkedve az Autograph Collection Hotels márka portfóliójába, egy különleges új szállodát és pezsgő találkozási pontot kínálva a belváros szívében. A hotelben már gőzerővel folyik a toborzás változatos munkakörökbe.

Csapadékvíz kezelő rendszer Zalakaroson

2023. november 14. 14:46
Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése című projekt részeként 2018-ban kezdődött meg a település 5,5 hektáros részének nagyszabású területrendezése. Rendezvénytér épült fogadóépülettel, színpaddal, parkolóval és egyéb kiegészítő beruházásokkal. A zöldfelületeket a Magnolia Art Kertépítő Kft munkatársai tervezték, melynek egyik izgalmas szelete egy fenntartható városi csapadékvíz kezelő rendszer (SUDS) kialakítása volt. Ezzel hazánkban elsőként, egy település központjában valósult meg egy olyan innovatív megoldás, mely a természet körfolyamatain alapszik (Természet-Alapú Megoldás – Nature Based Solution). A természet-alapú megoldások az ökoszisztémák védelmét, helyreállítását, a velük való fenntartható gazdálkodást szolgálják.