Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre

2024. április 29. 15:38
Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
 
A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.
Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
Az eddig használt műanyag-csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez – fotó: Shutterstock
 
A Saveggy élelmiszer-technológiai vállalat a friss gyümölcsök és zöldségek növényi alapú csomagolásának gyártását tervezi. Ehhez egy olyan befektetőkből álló csapatot gyűjtöttek össze, akik egyetértenek küldetésükkel, hogy segítsenek a világnak kevesebbet pazarolni. Az összegyűjtött 1,76 millió eurónak köszönhetően első terméküket ipari méretekben fogják piacra dobni.
 
A vállalat szerint a gyümölcsök és zöldségek kb. 45 százaléka kárba vész, ezért olyan ehető bevonatot fejlesztett ki, amely növeli a friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát.
Növényi védőburok nyugdíjazhatja a műanyagot
Az eddig használt műanyag csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez és a termékek mikroműanyag-szennyezéséhez, ezáltal a fogyasztók és a környezet, az élővilág mérgezéséhez.
 
A Saveggy által kifejlesztett védőréteg növényi eredetű forrásokat használ, például repcét és zabot, melyek akadályozzák a becsomagolt zöldségek, gyümölcsök állagromlását. Az újfajta réteg vékony és láthatatlan, megakadályozza a nedvességvesztést, lassítja az oxidációt, és segít megőrizni a termék szilárdságát és vonzerejét, lehetővé téve a hosszabb eltarthatóságot.
 
A svéd vásárlók elsőként az uborkákat fogják új csomagolásban találni a boltok polcain.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.

Megtörtént az Év Pezsgőjének zsűrizése

2023. november 09. 13:29
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének mezőgazdasági tagozata az Év Pezsgőjét díjazta egy remek hangulatú szakmai beszélgetés mellett, amelynek képkockáit az Agrotrend Csoport is természetesen lencsevégre kapta.