Mulasztásban a kormány, módosítani kellene a munka törvénykönyvét

2022. augusztus 03. 08:30
Egy 2019-ben született uniós irányelv szerint a jelenleginél több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerek születése után; a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) mai közleményében felszólítja a kormányt, hogy a munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot.
Mulasztásban a kormány, módosítani kellene a munka törvénykönyvét

Az érdekképviselet szerint a kormány nem foglalkozott az üggyel. Annak ellenére, hogy a három évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, és a bevezetésre kitűzött határidő 2022. augusztus 2. volt.

A szakszervezeti szövetség jelezte: nem először követeli a munka törvénykönyve megfelelő módosítását, az apanapok számának duplájára emelést, de eddig hiába.

Jelezték, hogy Ausztriában az elsők között reagáltak az uniós elvárásra, és nem 10, hanem 30 napot biztosítanak az apáknak. Magyarország az 5 nappal a sor végén áll – jegyezték meg.

A szomszédos országban a négyhetes apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Ez idő alatt az apák védettek, vagyis nem lehet őket elbocsátani a munkahelyükről. Ez a védettség nálunk mindössze öt napig tart – mutat rá közleményében a MASZSZ.

A szakszervezeti szövetség felkéri a kormányt: ha már segítette az egységes nemzetközi irányelv kialakítását, vegye komolyan azt, és mielőbb intézkedjen annak ratifikálásáról is.

https://adozona.hu/munkajog/Mulasztasban_a_kormany_modositani_kellene_a_KHDWQH

Kapcsolódó cikkek

20 kilós dinnyék teremnek a fegyverneki gazda földjén

2020. augusztus 10. 09:32
Huber István az ízletes, nagy méretű gyümölcsből tíz darabot felajánlott az egyik helyi idősotthonnak.

Koronavírus: önkéntesekkel indítanák újra a vidéki gazdaságot a veszélyhelyzet idején

2020. március 30. 09:12
Szervezett diák önkéntességi programot hirdetett a Meló-Diák a veszélyhelyzet idejére az egész ország területén. Az ország legnagyobb iskolaszövetkezete ezzel a kezdeményezéssel azt szeretné elérni, hogy összekösse az önkéntes munkát vállaló diákokat a segítségre szoruló magánszemélyekkel, valamint a nehéz gazdasági helyzetbe kerülő cégekkel. Hisznek abban, hogy a fiatalok többet akarnak adni, ezért keresik azokat a diákokat, akik önkéntesként kivennék a részüket a vírus elleni védekezésből, miközben felkutatják azokat szervezeteket is, amelyek önkéntesek keresnek. A HelloVidék most mutatja a lehetőségeket!