Munkahelyi biztonság és egészségvédelem

2017. május 22. 07:36
Az Európai Bizottság „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” címmel munkáltatók számára készült gyakorlati útmutatót tett közzé az EU munkavédelemre vonatkozó jogszabályainak és politikájának korszerűsítéséről szóló közleményének kiegészítéseként.

A 2017. tavaszán megjelent gyakorlati útmutató célja, hogy támogassa a munkahelyi biztonság és egészségvédelem keretrendszerének hatékony és eredményes megvalósítását. Az Európai Bizottság kiadványa áttekintést nyújt a főbb kötelezettségekről, eszközökről és erőforrásokról, melyek a munkavédelmi feladatok gyakorlati megvalósításában segíthetik a munkáltatókat.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja a figyelmet arra, hogy az útmutató használata nem feltétlenül biztosítja az egyes uniós tagállamokban érvényes jogszabályi követelményeknek való megfelelést. Az adott tagállamban előnyt élveznek a nemzeti jogszabályok, szakmai irányelvek, módszertani útmutatók. Az ezekben megfogalmazott követelmények meghaladhatják azokat a követelményeket, amelyeken az európai útmutató alapul – ilyen például a munkavédelmi szakember kötelező igénybevétele (szemben az útmutató 7. oldalán foglaltakkal), amit értelemszerűen nem válthat ki a kockázatértékelésre szolgáló online eszközök használata (pl. OiRA, útmutató 11. oldal).

Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatója magyarul is olvasható a mellékeltünkben.

A munkavédelmi hatóság által korábban közzétett, hazai előírásokat figyelembe vevő kockázatértékelési segédlet, valamint pszichoszociális kockázatok értékeléséről szóló útmutató itt érhető el. http://www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=221

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Lezárulnak a földárverések

2016. szeptember 26. 08:44
A kormány lezárja a földárveréseket és az államadósság csökkentésére fordítja a várható 270 milliárd forintot – ezt tartalmazza az a törvénycsomag, amely hamarosan a parlament elé kerülhet. Mintegy 30 ezer magyar gazdát segített a földhöz jutásban a Földet a gazdáknak program – közölte Budapest.

A zöldség-gyümölcs ágazat 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint

2016. február 25. 09:01
Az alapvető élelmiszerek áfáját egy lépésben minél előbb csökkenteni kellene - hangsúlyozta Gőgös Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatát.