Munkahelyi biztonság és egészségvédelem

2017. május 22. 07:36
Az Európai Bizottság „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” címmel munkáltatók számára készült gyakorlati útmutatót tett közzé az EU munkavédelemre vonatkozó jogszabályainak és politikájának korszerűsítéséről szóló közleményének kiegészítéseként.

A 2017. tavaszán megjelent gyakorlati útmutató célja, hogy támogassa a munkahelyi biztonság és egészségvédelem keretrendszerének hatékony és eredményes megvalósítását. Az Európai Bizottság kiadványa áttekintést nyújt a főbb kötelezettségekről, eszközökről és erőforrásokról, melyek a munkavédelmi feladatok gyakorlati megvalósításában segíthetik a munkáltatókat.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja a figyelmet arra, hogy az útmutató használata nem feltétlenül biztosítja az egyes uniós tagállamokban érvényes jogszabályi követelményeknek való megfelelést. Az adott tagállamban előnyt élveznek a nemzeti jogszabályok, szakmai irányelvek, módszertani útmutatók. Az ezekben megfogalmazott követelmények meghaladhatják azokat a követelményeket, amelyeken az európai útmutató alapul – ilyen például a munkavédelmi szakember kötelező igénybevétele (szemben az útmutató 7. oldalán foglaltakkal), amit értelemszerűen nem válthat ki a kockázatértékelésre szolgáló online eszközök használata (pl. OiRA, útmutató 11. oldal).

Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatója magyarul is olvasható a mellékeltünkben.

A munkavédelmi hatóság által korábban közzétett, hazai előírásokat figyelembe vevő kockázatértékelési segédlet, valamint pszichoszociális kockázatok értékeléséről szóló útmutató itt érhető el. http://www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=221

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyertek a retro ízek, ez lett az ország legjobb lángossütője

2018. október 04. 08:55
A Súgó-parti Lángossütő a hagyományos ízekkel és a retro hangulattal nyerte el a lángos szerelmeseinek tetszését.

Élelmiszerbank: karácsonyi adománygyűjtés

2017. november 21. 08:34
Három napon keresztül, november 24. és 26. között várják a lakosság élelmiszeradományait országszerte mintegy 120 település csaknem 200 áruházában.