Munkahelyi biztonság és egészségvédelem

2017. május 22. 07:36
Az Európai Bizottság „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” címmel munkáltatók számára készült gyakorlati útmutatót tett közzé az EU munkavédelemre vonatkozó jogszabályainak és politikájának korszerűsítéséről szóló közleményének kiegészítéseként.

A 2017. tavaszán megjelent gyakorlati útmutató célja, hogy támogassa a munkahelyi biztonság és egészségvédelem keretrendszerének hatékony és eredményes megvalósítását. Az Európai Bizottság kiadványa áttekintést nyújt a főbb kötelezettségekről, eszközökről és erőforrásokról, melyek a munkavédelmi feladatok gyakorlati megvalósításában segíthetik a munkáltatókat.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja a figyelmet arra, hogy az útmutató használata nem feltétlenül biztosítja az egyes uniós tagállamokban érvényes jogszabályi követelményeknek való megfelelést. Az adott tagállamban előnyt élveznek a nemzeti jogszabályok, szakmai irányelvek, módszertani útmutatók. Az ezekben megfogalmazott követelmények meghaladhatják azokat a követelményeket, amelyeken az európai útmutató alapul – ilyen például a munkavédelmi szakember kötelező igénybevétele (szemben az útmutató 7. oldalán foglaltakkal), amit értelemszerűen nem válthat ki a kockázatértékelésre szolgáló online eszközök használata (pl. OiRA, útmutató 11. oldal).

Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatója magyarul is olvasható a mellékeltünkben.

A munkavédelmi hatóság által korábban közzétett, hazai előírásokat figyelembe vevő kockázatértékelési segédlet, valamint pszichoszociális kockázatok értékeléséről szóló útmutató itt érhető el. http://www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=221

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem jár rosszul, aki mezőgépész lesz

2017. november 20. 08:12
A mezőgépész szakmát népszerűsíti a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) az MKB Bankkal közösen szakiskolai előadások és pályaválasztási napok keretein belül. Céljuk, hogy bemutassák a fiataloknak az ágazat és a mezőgépészek valós világát, szakmai hátterét és az oktatásban rejlő lehetőségeket.
 

Van még hova fejlődnie a zöldség-gyömölcságazatnak

2017. szeptember 29. 09:05
Van még hova fejlődnie a zöldség-gyömölcságazatnak