Munkahelyi zaklatás: muszáj megvédeniük a munkáltatóknak a bántalmazottakat!

2022. június 01. 08:45
Becsmérlés, megalázó bánásmód, megfélemlítés, pszichoterror. Számos munkahelyen nem ismeretlen jelenség, mellyel szemben a munkáltatónak fel kell(ene) lépnie, ő felelős ugyanis az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosításáért.
Munkahelyi zaklatás: muszáj megvédeniük a munkáltatóknak a bántalmazottakat!

munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) alapján a munkáltató az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében köteles figyelembe venni azokat a követelményeket, amelyekkel – egyebek mellett – elkerülhetők a munkavégzéssel járó pszichoszociális kockázatok.

A törvény értelmező rendelkezése szerint pszichoszociális kockázat a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb.) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetű szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be.

A jelenlegi joggyakorlat alapján a zaklatás megvalósításához a támadó jellegű magatartások egyfajta ismétlődése, tartóssága szükséges, ugyanakkor az eset körülményei, az elhangzott kijelentések függvényében egyszeri cselekménnyel is elkövethető. A magatartás alá-fölérendeltségi, de mellérendeltségi viszonyban is egyaránt megvalósulhat.

A zaklatást kimerítő magatartások skálája rendkívül széles körű. Ide tartozik például a feszült légkör kialakítása is, a megalázás, becsmérlő szavak használata, gúnyolódás, a megfélemlítés, a rosszindulatú pletykák terjesztése, ok nélküli figyelmeztetés, de akár például munkafeladatok nélkül egy üres szobába történő ültetés is.

 

Kapcsolódó cikkek

Utazás a munkavégzés helyére: mutatjuk, mikor számít munkaidőnek

2022. június 20. 08:38
Amikor a munkavállaló nem rendelkezik állandó munkavégzési hellyel, az utazás időtartama is munkaidőnek számít vagy sem? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Munkaidőkeret: célvizsgálatot indít a kormány a visszaélések megakadályozására

2021. október 19. 10:39
Rendkívüli célvizsgálatot indít október 18-ától az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a munkaidőkerettel kapcsolatos visszaélések feltárására – közölte múlt héten a tárca.