Munkaügyi akciók 2010 és 2019 között Magyarországon, különös tekintettel a sztrájkokra

2019. július 31. 10:17
Berki Erzsébet

Az alábbi dolgozatban az utolsó 10 év munka­ügyi akcióit próbálom elemezni, külön figyelmet szentelve a sztrájkoknak. Az időtáv megvá­lasztásában két motívum játszott fő szerepet. Az egyik, hogy 2010 végén lényegileg változott meg a sztrájktörvény, amely az akciók összeté­telének, a sztrájkok számának és sajátosságainak alakulására nagy hatással volt. A másik, hogy ekkor került hatalomra a Fidesz-KDNP kor­mány, amely szisztematikusan szegényítette el a munkaügyi kapcsolatokat Magyarországon, aminek részeként a munkaügyi viták tágabb környezete mind a jogban, mind a való életben megváltozott, a potenciális vitázó feleket a nyílt munkaügyi vita vállalása helyett látens megol­dások választására késztetve. Ez azonban egy­általán nem jelenti azt, hogy a vizsgált időszak homogén lenne, mint látni fogjuk, az akciók alkalmazásában ezidő alatt izgalmas változások következtek be.

A dolgozat itt olvasható el.

Kapcsolódó cikkek

Átgondolja a kormány a kötelező oltás visszavonását

2021. november 04. 14:31
Az alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények után az állami egyetemek oktatói is 30 százalékos béremelésben részesülhetnek

A nap kérdése: mit tehet a munkáltató, ha a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton a munkavállaló nem jelenik meg?

2022. március 04. 08:17
Mit tehet a munkáltató, ha a home office-ban, illetve hibrid munkavégzés keretében otthon dolgozó munkavállaló a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton nem jelenik meg, a pót időpontokat is figyelmen kívül hagyja? Olvasói kérdésre Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.