Munkaügyi bírság átalakulás, összeolvadás esetén

2022. július 05. 09:04
Munkaügyi bírság kiszabása esetén, ha a cég összeolvad egy másikkal vagy átalakul, akkor az új cég továbbviszi-e a munkaügyi hátrányt, kockázatos minősítést? Támogatások szempontjából gond-e ez a kockázatos minősítés? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.
Munkaügyi bírság átalakulás, összeolvadás esetén

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A támogatások szempontjából általában véve a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének való megfelelés az egyik feltétel. E körben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. kormányrendelet az irányadó, mely az alábbiak szerint rendelkezik:

20. § (1) Az államháztartásról szóló törvény alkalmazása szempontjából nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének az, akit

a) az állami adóhatóság vagy a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság az adózás rendjéről szóló törvényben vagy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben meghatározott, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztása,

b) a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság

ba) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos életkori feltételekre, a gyermekmunka tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése,

bb) a foglalkoztatási jogviszonyt szabályozó jogszabályban a munka díjazására vonatkozó rendelkezések megsértése,

bc) a munkaerő-kölcsönzési tevékenység nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályainak megsértése vagy

c) az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény alapján az egyenlő bánásmód követelményének megsértése

miatt a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül végleges – közigazgatási per esetén a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott közigazgatási határozatban bírsággal sújtott.

(2) Nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének az, akit harmadik országbeli állampolgár munkavállalási engedély vagy a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti keresőtevékenység folytatása céljából összevont engedélyezési eljárás keretében kiadott összevont engedély nélkül történő foglalkoztatása miatt a hatóság a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül végleges – közigazgatási per esetén a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott közigazgatási határozatban bírsággal sújtott.

Arra nézve, hogy továbbviszi-e a gazdasági társaság a szankciót, nem találtam kifejezett rendelkezést. Álláspontom szerint nem tud szabadulni és magával viszi a minősítést, ellenkező esetben ezzel – noha a kérdéssel érintett esetben biztosan nem ez a cél –, kijátszható és elkerülhető lenne a minősítés, illetve akkor ezt feltehetően kivételként rendezné a jogalkotó. A jogügyletben résztvevő egy vagy több gazdasági társaságnak ilyen esetben mérlegelnie kell ezen szempontot is. Ilyen esetben azonban a kiindulópont alapvetően a pályázati kiírás legyen.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezet: "a munkavállalókat egyenként fogják megfélemlíteni"

2018. december 14. 08:03
Azt állítja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), hogy a Fidesz és a kormány egyszerűen hazudik a rabszolgatörvényként emlegetett jogszabálymódosítás pontjairól. A párt korábbi pontokba szedett cáfolatának állításait sorban vették végig Facebook-oldalukon, állítva, hogy a törvénymódosító megszavazói cinikusak és tagadják, hogy a dolgozók még jobban kiszolgáltatottá vállnak a munkáltatóik felé.

Hogyan sértheti a HR-es a versenyjogot napi szinten?

2020. március 05. 15:07
A munkajog és versenyjog határán nem minden HR vezető, HR generalista mozog magabiztosan, ezért számukra meglepő újdonságokkal tudunk szolgálni. Mivel pedig a versenyjogi trendek lassan, de biztosan átgyűrűznek az Amerikai Egyesült Államokból az Európai Unióba, hazánkban is várható, hogy előbb vagy utóbb a Gazdasági Versenyhivatal is nagyító alá veszi a HR területet.