Na, ezért van nálunk is egyre nagyobb válság

2016. június 13. 13:39
Áprilisában 0,4%-kal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 4,2%-os emelkedésével függött össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 6,2%-kal csökkent. Így a válsággal küzdő állattenyésztők - főként a tej- és a sertéstermelők - pozíciója tovább romlott.

A gabonafélék ára 1,6%-kal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A búza ára 13%-kal visszaesett, míg a kukoricáé ugyanennyivel nőtt. A gyümölcsök ára 3,0%-kal csökkent az alma felvásárlási ára miatt, mivel nagy mennyiségben értékesítették ipari célra.

Az élő állatok termelőiár-szintje 3,6, az állati termékeké 12%-kal alacsonyabb lett. A tej ára 13%-kal csökkent, így a felvásárlási ár áprilisban 71 forint volt literenként, ami 5 forinttal alacsonyabb, mint egy hónapja.

Az idén január–áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,4%-kal növekedtek. A növényi termékek ára 5,6%-kal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,8%-kal csökkent.

Az összes kiemelt növényi termékcsoportnál nőttek az árak, a legkisebb mértékben a gabonánál (1,3%), a legnagyobb mértékben a burgonyánál (48%-kal). A vágósertés ára 8,5%-kal csökkent, így az ár az év első 4 hónapjában átlagosan 315 forint volt kilogrammonként.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Érezhetően drágább lehet ősztől a kenyér

2018. július 30. 08:04
Az ok: kevesebb búza termett idén, a liszt ára pedig alapból emelkedett. 10-15 százalékos áremelkedés jöhet.

A gyerekek körében népszerűsítette a szüretet Kiss Eliza miniszteri biztos

2016. október 19. 08:29
Általános Iskolás diákok rajzórájára látogatott Kiss Eliza, kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos, ahol a szüretről, a szőlőből készült élelmiszerekről, az egészségtudatos táplálkozásról beszélgetett, továbbá ismertette a tárca szüreti rajzpályázatát. A gyerekek magyar szőlőt, valamint a Tornai Pincészet és a mitiszol.hu szőlőleveit kapták ajándékba.