Gőzerővel halad a betakarítás, pénzt kaphatunk az MVH-tól

2016. szeptember 26. 08:43
Nincs több földárverés, könnyebb lesz hozzájutni a kárenyhítéshez, jó tempóban zajlik a napraforgó betakarítása, a zöldítés élén is járhatnánk, az MVH megkezdi a visszatérítések kifizetését – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

Így haladnak a Szabadkereskedelmi Egyezmény tárgyalásai
Úgy tűnik, október 27-re aláírásra kész lesz az egyezmény – fogalmazott Peter Ziga, szlovák gazdasági miniszter pénteken Pozsonyban, az Európai Uniós tagállamok kereskedelemért felelős minisztereinek informális találkozóján. Hozzátette: a CETA kapcsán még nem sikerült lezárni az előzetes érvényesítés kérdését, vagyis azt, hogy az egyezmény már az Európai Parlament (EP) jóváhagyását követően, de még az egyes uniós tagországok általi ratifikációt megelőzően hatályba lépjen. Az EP általi jóváhagyás még az idén decemberben esedékes. Az Egyesült Államokkal való megegyezés egyelőre távolabbinak tűnik.

 

A fejlődést nem lehet megállítani
Immár másodszorra rendezte meg a Pannónia Ethanol Zrt. több közreműködő részvételével azt a rendezvényt, ahol, túlzás nélkül állítható, fel lett sorakoztatva a jövő, melyről bővebben ITT és ITTírtunk.
  Nincs több földárverés – így összegez a kormány
A kormány elégedett a Földet a gazdáknak programmal, mivel ahogy fogalmaznak, a családi, kis és középbirtokok aránya jelentősen növekedett a program következtében. Lezárják a földárveréseketés az államadósság csökkentésére fordítja a várható 270 milliárd forintot – ezt tartalmazza az a törvénycsomag, amelyet Földművelésügyi Minisztérium a parlament elé terjeszt.
földA „Földet a gazdáknak programot” azért indította a kormány, hogy a föld azé legyen, aki megműveli, vagyis a helyben lakó magyar gazdáké – fotó: Shutterstock
 
A haszonélvezet lejárta után visszakapható az illeték

Gyakran előfordul, hogy termőföldön vagyoni értékű jog van, ha ez a jog törvényi rendelkezésből adódóan 2014. május 1-jén megszűnt, néhány esetben kérni lehet az illeték visszatérítését, amiről bővebben ITT tájékozódhat.

Új, erős uniós agrárpolitikát és a bürokrácia csökkentését akarjuk 2020 után
Az agrárpiacot érintő válságokat – mint például a mostani tej- vagy sertésválság – rugalmasabban,innovatívabban kezelő intézményi háttérre van szükségA 2020 után kezdődő új uniós költségvetési időszakra a Közös Agrárpolitika egyszerűsítését, a bürokrácia csökkentésétszorgalmazta Fazekas Sándor a Békekenyér-konferenciát követő sajtótájékoztatón pénteken Szarvason; egyben megerősítette, hogy a gazdák támogatása nem csökkenhet 2020 után sem, azonban kizárólag arra támaszkodni sem lehet már.

kár

Több olyan változás is történt az agrár-kárenyhítési rendszerben, amely kedvezőbb feltételeket biztosít a 2016. évi tavaszi fagy-, jégeső- és egyéb mezőgazdasági károk kezelésében – fotó: Shutterstock

Könnyebb lesz hozzájutni a kárenyhítéshez
 

A Földművelésügyi Minisztérium a 65/2016. (IX. 21.) FM rendelettel több olyan jogszabály-módosítást hajtott végre, amelyek az idei év kedvezőtlen időjárási jelenségeiből fakadó termelői károk kezelésére érdemi választ adnak. A 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet szerinti agrárkár-enyhítési rendszert érintő módosítással az FM célja az, hogy a károsult gazdák, az uniós szabályokkal összhangban, az eddigiektől is könnyebben juthassanak az igazolt káraik után kárenyhítő juttatáshoz.

Nem elég csak az agráriumhoz érteni, a pénzügyeket is tudni kell
Stratégiai együttműködést kötött a Kaposvári Egyetem és az Erste Bank Hungary Zrt. A bank jóvoltából erősödhet a pénzügyi-, gazdasági képzés az egyetemen, az egyetem közreműködésével pedig akár agráriumot segítő gyakorlati banki innovációk is születhetnekA partnerségtől a kölcsönös információáramlást, a szaktudás elmélyítését és az agrárkutatások élénkülését várják a felek, aminek részleteiről Szávai Ferenc rektort kérdeztük.
 
Jól halad a betakarítás
Ha az időjárás nem szól közbe és a kombájnok folyamatosan tudnak dolgozni, a gazdálkodók akár már szeptember végére végezhetnek az olajnövénnyel. Az eredményeket tekintve simán meglesz a tavalyi termésmennyiség, és bár a korábban becsült 3 t/ha átlagot valószínűleg nem sikerül hozni, a várható 2,6-2,7 t/ha viszont így is meghaladja az előző év 2,4 tonnás hektáronkénti termésátlagát.Ez a hat óriásvállalat éppen azon van, hogy bekebelezze az agrárpiacot
Ez a hat óriásvállalat éppen azon van, hogy bekebelezze az agrárpiacot – fotó: Agroinform.hu
Mennyire változtatja meg az év agrárbiznisze a gazdák életét?
Miután megkötötték az idei év eddigi legnagyobb agrárüzletét, sokak számára kérdés, hogy mindez hogyan fogja befolyásolni az élelmiszer-rendszert. A vállalatok vezetői ugyan mind azt állították, hogy az összeolvadással cégeik szakértelmét egyesítik, és nagyobb hatékonysággal fogják kiszolgálni a gazdálkodókat és a fogyasztókat. Ugyanakkor arra, hogy a hatékonyság növelése megéri-e az esetleges negatív hatásokat, mint például a lehetséges áremelkedéseket és a kisebb piaci versenyt, egyelőre még nincs egyértelmű válasz. Mindenesetre a német szövetségi agrárminiszter nem tart attól, hogy a Bayer-Monsanto üzlet létrejöttével kialakuló monopolhelyzet következtében a gazdálkodók vagy a fogyasztók hátrányba kerülnének.
Figyelje a bankszámláját!
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdi a 2015. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetésétFontos, hogy az ügyfél-nyilvántartásban szereplő bankszámlaszámuk és egyéb, a kifizetéshez szükséges adataik helyességét ellenőrizzék! Amennyiben az adataikban bekövetkező változásról nem tették meg a jogszabályban előírt bejelentést, azt haladéktalanul tegyék meg, különben október 15. után elveszítik jogosultságukat a kifizetésre.tej A munkabért terhelő járulékfizetési kötelezettség csökkentésének kiterjesztése segítő jobbot nyújthatna a tejágazatnak is – fotó: Shutterstock Fény az alagút végén?
Mióta beütött a tejkrízis, most először csökkent a kibocsátott mennyiség. Még arra is van valamennyi esély, hogy az árak irányt váltsanak, és a csökkenés helyett növekedésbe kezdjenek. A magyarországi nyerstej alap- és átlagára két hónapja először, augusztusban 2,5 százalékkal emelkedett. A drágulás mértéke nem túl nagy, Európai viszonylatban még mindig nagyon alacsonynak számít a magyar nyerstej a maga 70 forintos árával. Csak támogatással nem menthetők a lévő tejes gazdák.


Biztosan nem függesztik fel a 40 milliárdos pályázatot
A még júliusban meghirdetett borászati pályázatot nem függesztik fel az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására. A Miniszterelnökség tájékoztatása alapján az Irányító Hatóság legkorábban csak az első értékelési szakaszt, azaz október 12-ét követően dönthet – a rendelkezésre álló keret nagyságától függően – a Vidékfejlesztési Program borászati felhívásának esetleges felfüggesztéséről. Változás van viszont a kertészeti pályázatokban, több is módosult.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezt mérlegelni kell: nem érdemes tovább várni a beruházásokkal

2017. május 12. 08:04
A növényi termékek magas készletszintje lefelé tolja az árakat, és a jelenleg kialakuló árszintek akár két évig is fennmaradhatnak. Ugyanakkor az állati termékek mostani áremelkedése az elmúlt évek visszaeséseit kompenzálja, ám ez nem tartható fenn sokáig, korrekcióra lesz tehát szükség. Egy biztos: a beruházásokkal már nem érdemes tovább várni.

Rohamléptekkel épült meg a Hanság-Fertőmenti Tész hűtőháza Csornán

2018. július 09. 08:04
A Vidékfejlesztési Program kertészeteket támogató pályázatai közül gomba- és hűtőházak létesítésére, illetve korszerűsítésére elnyert támogatásból megvalósuló létesítmények közül az országban elsőként a csornai Hanság-Fertőmenti Tész hűtőháza épült meg.