Nagy István: Minden olyan feladatot sikerült elvégezni, ami nem tűrt halasztást

2020. május 22. 08:59
A nyugat-európai gazdaságok komoly károkat szenvednek, kelet-európai munkások hazamentek az idénymunkásokra pedig szintén nem számíthatnak. Gyakorlatilag a földön rohad el a termés. Magyarországon is vannak olyan területek, ahol nehezebben ment a munka, a járvány miatt. A magyar gazdák 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapnak. A részletekről Nagy István, agrárminiszter beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.
Nagy István: Minden olyan feladatot sikerült elvégezni, ami nem tűrt halasztást

Az agrárminiszter elmondta, hogy szerencsére minket nem érint ilyen fokon a probléma, mint a nyugat-európai országok jelentős részét. Kezdetektől fontos volt, hogy a munka nélkül maradtakat összekapcsolják a munkásokat keresőkkel, valamint sikerült megoldani a határon túlról érkező munkások helyzetét is. Nagy István úgy fogalmazott, hogy minden olyan feladatot sikerült elvégezni, ami nem tűrt halasztást. Szerencsére kezd normalizálódni a helyzet. Magyarország 25 millió ember ellátását képes biztosítani ezért is kiemelten fontos, hogy az export kereskedelem is megfelelő mértékben elinduljon mivel a magyar piac nem képes önmagában felszívni a megtermelt javakat.

A 25 milliárdos gazdaságélénkítő csomag mindenki számára elérhető, aki az élelmiszeriparban vagy a mezőgazdaságban foglalkoztat és dolgozik. A vissza nem térítendő támogatásokra júniustól lehet pályázni és a tervek szerint augusztusban már kézhez is kaphatják a gazdák a megítélt összegeket.

Nagy István elmondta, hogy hamarosan elindul egy tudatos vásárlásra ösztönző kampány is, hiszen a magyar termékek megvásárlásával a magyar gazdaságot élénkítjük, a hazai gazdákat, családokat támogatjuk.

 

hirtv.hu

Kapcsolódó cikkek

Új hitelkonstrukció segíti a mezőgazdasági beruházásokat

2019. augusztus 29. 07:38
A mezőgazdasági termelés az elmúlt években látványosan növekedett, az ágazat kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot. Ez a szám 2010-ben még csupán 1686 milliárd forint volt, így az Európai Unióban 2010 óta a magyar mezőgazdaság érte el a legerősebb növekedést - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az OTP Bank agrárhitelezéssel foglalkozó sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.
 

Döbbenetes: húsz év alatt akkorát fejlődött az agrárium, mint az előző száz évben

2020. február 04. 08:36
Forradalmi változások zajlanak a világ mezőgazdaságban, és az ezredforduló óta eltelt két évtizedben nagyobb fejlődés ment végbe, mint a megelőző száz évben - hangsúlyozza agrarszektor.hu-nak adott interjújában Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A magyar agráriumnak is át kell vennie a technikai-technológiai innovációkat, hogy helyben járás helyett látványos teljesítmény-növekedést lehessen elérni. A NAIK legfontosabb feladata, hogy a szakpolitikával együtt meghatározza azokat a feladatokat, amelyeket a versenyképesség javítása érdekében végre kell hajtani