Nagy változások előtt áll az élelmiszeripar

2021. október 18. 09:11
A brüsszeli tárgyalások globális problémákat okoznak az élelmiszeriparban, ami óriási változásokat jelent az árak, az export-import és a minőség tekintetében. A hét legfontosabb híreit foglaltuk össze.
Nagy változások előtt áll az élelmiszeripar

Veszélyben a hazai paprika és paradicsom - Az Európai Bizottság szigorította a paradicsomot és a paprikát károsító barna termés-ráncosodás vírussal (ToBRFV) kapcsolatos intézkedéseket.

Jön Magyarország eddigi legnagyobb klímavédelmi pályázati programja - Az európai rezsiválság idején Budapesten a legalacsonyabb a gáz és a villamos energia ára az uniós fővárosok közül.

Élelmiszerháború előtt állunk? - A szigorodó európai agrárszabályozás kicsapta a biztosítékot Washingtonban.

fotó: pixabay.com

Magyar búzasör ért el sikert egy csehországi sörversenyen - Erős, nemzetközi, illetve cseh söröktől uralt mezőnyben, több mint 1400 termék közül választottak negyedik legjobbnak egy magyar búzasört, amely saját kategóriájában a legkedveltebb külföldi búzasörnek bizonyult a České Budějoviceben rendezett Arany Sörpecsét versenyen.

Betakarítás utáni teendők a gyümölcstermő ültetvényeken - 2021. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek.

Már ebben a hónapban megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése - A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét - A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

fotó: pxhere.com

Borexport: új utak a fellendülésért - A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Termelőtől a konyháig – gombatúra Fruttival és Veggivel - Az Európai Friss Csapat idén immár harmadik alkalommal látogatott el hazai termelőhöz, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a helyszínen bemutasson egy-egy ott termelt zöldséget, gyümölcsöt. Ezúttal Frutti és Veggi a gomba titkainak nyomába eredt, az egyik legnagyobb hazai gombatermelőnél.

1,5 milliárd Ft-os rendkívüli támogatás a nehéz helyzetben lévő kisebb borászatok számára - Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.

Az üzemanyag drágulás drasztikus élelmiszerár emelkedéshez vezet - Az üzemanyagárak és az alapanyag költségek emelkedése miatt jelentős élelmiszerár-növekedés várható a következő hónapokban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Pótsa Zsófia hozzátette, az állattenyésztés nagyon nagy bajban van, a gazdák kénytelenek lesznek árat emelni, mert ha ezt nem teszik meg, akkor az egész iparág tönkre fog menni.

fotó: pxhere.com

A természet megóvása közös feladatunk és felelősségünk - Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alatt álló növények visszatelepítése a Ráckevei Soroksári-Duna-ágon Szigetszentmiklósnál a korábban olajszennyeződéssel károsított területen – közölte Nagy István agrárminiszter.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Szigorodhatnak a mézkeverékek származási előírásai. Nagy István: Korszakváltás a hazai mezőgazdaságban. A KWS Kukorica Szimultán webinárium harmadik része Hársházi Péter birtokán. Erdeink megőrzése nemzeti ügyünk, mondta el Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Eredményesen zárult a téli szezonális ellenőrzés

2021. január 12. 09:29
A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.

Nagy István: A kormány kiemelten támogatja az élelmiszeripari beruházásokat

2019. november 06. 14:47
A kormány kiemelten támogatja a nagyszabású, bátor és jövőbemutató élelmiszeripari beruházásokat – mondta az agrárminiszter szerdán a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban a Kurucz cégcsoport sertésvágó és feldolgozó üzemének átadásán.