Nagyobb hangsúlyt kap az agráriumban a kutatás-fejlesztés és az innováció

2016. február 29. 07:58
Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján tartott előadásában felhívta a figyelmet az alkalmazott kutatás, valamint az innovációs megoldások hazai mezőgazdaság jövője szempontjából meglévő alapvető jelentőségére.

Az innováció, az innovatív gyakorlatok magyarországi terjesztésére több eszközt használ a magyar agrárkormányzat a jövőben. Ezek közül a Vidékfejlesztési Program keretében kiírásra kerülő pályázatokat, az e támogatási lehetőség kapcsán létrehozni kívánt és tartósan működtetni kívánt agrár-innovációs hálózatot, valamint a növekvő mértékben használni kívánt közvetlen európai uniós kutatás-fejlesztési forrásokat emelte ki.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium – együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – e hálózat működtetésével aktív szerepet kíván játszani az innovációs ötletek azonosításában, az érdeklődő vállalkozások, gazdálkodók és a kutatók összekapcsolásában, a projektek sikeres elindításában.

Elmondta, hogy az Európai Innovációs Partnerség eszközének hazai bevezetésével olyan projektek kerülhetnek támogatásra és megvalósításra, amelyek széles körű, a teljes hazai agráriumot érintő problémák, kihívások leküzdését szolgálják, ezzel is segítve nem csak a hazai alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés erősödését, hanem a magyar gazdaság egészének versenyképességét. A tervek szerint júniusban megnyíló EIP az agrárgazdasági szereplők, az élelmiszer-feldolgozóknak és az erdészek számára egyaránt elérhető lesz.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Kiadvány jelent meg az elmúlt nyolc év agráreredményeiről

2018. január 15. 09:53
A magyar mezőgazdaság Európa egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, az elmúlt 8 évben a kibocsátása a másfélszeresére nőtt, több mint 70 ezer munkahelyet teremtett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című kiadvány bemutatóján – tudósított az MTI.

Konferencia a Kárpát-medence élelmiszertermeléséről

2016. április 19. 07:54
Magyarország célja, hogy a gazdasági feltételek javítása révén is hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez - jelentette ki Fazekas Sándor a kárpát-medencei élelmiszer-előállítók konferenciájának megnyitóján hétfőn, Budapesten.