Nagyobb hangsúlyt kap az agráriumban a kutatás-fejlesztés és az innováció

2016. február 29. 07:58
Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján tartott előadásában felhívta a figyelmet az alkalmazott kutatás, valamint az innovációs megoldások hazai mezőgazdaság jövője szempontjából meglévő alapvető jelentőségére.

Az innováció, az innovatív gyakorlatok magyarországi terjesztésére több eszközt használ a magyar agrárkormányzat a jövőben. Ezek közül a Vidékfejlesztési Program keretében kiírásra kerülő pályázatokat, az e támogatási lehetőség kapcsán létrehozni kívánt és tartósan működtetni kívánt agrár-innovációs hálózatot, valamint a növekvő mértékben használni kívánt közvetlen európai uniós kutatás-fejlesztési forrásokat emelte ki.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium – együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – e hálózat működtetésével aktív szerepet kíván játszani az innovációs ötletek azonosításában, az érdeklődő vállalkozások, gazdálkodók és a kutatók összekapcsolásában, a projektek sikeres elindításában.

Elmondta, hogy az Európai Innovációs Partnerség eszközének hazai bevezetésével olyan projektek kerülhetnek támogatásra és megvalósításra, amelyek széles körű, a teljes hazai agráriumot érintő problémák, kihívások leküzdését szolgálják, ezzel is segítve nem csak a hazai alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés erősödését, hanem a magyar gazdaság egészének versenyképességét. A tervek szerint júniusban megnyíló EIP az agrárgazdasági szereplők, az élelmiszer-feldolgozóknak és az erdészek számára egyaránt elérhető lesz.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

A klímaváltozással a gazdák profitálhatnak is

2016. augusztus 01. 08:00
Miközben a gazdáknak világszerte fel kell készülniük a globális felmelegedés jelentette kihívásokra, a klímaváltozás bizonyos vonatkozásai ellensúlyozhatják a negatív hatásokat, sőt, egyes termények esetében akár növekedhetnek is a hozamok – derült ki egy friss kutatásból.

Új munka- és pihenőidő, munkavédelmi, cafeteria szabályok érkeznek

2016. december 08. 09:18
Az alábbiakban táblázatos formában összegezzük a legfontosabb jogszabályi változásokat a foglalkoztatás területén. (Az Mt. a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv.-t, a Met. a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV.tv.-t, az Mvt. az 1993. évi XCIII.tv-t, míg a MüM rendelet az Mvt. végrehajtási rendeletét jelentik.)