Ne kockáztassunk a penésztől lekapart lekvár elfogyasztásával

2019. augusztus 02. 08:40
Célszerűbb a felbontott finomságot a lehető leghamarabb felhasználni.

Sárgabarack, málna, ribizli – javában tombol a szezon, rengetegen teszik el otthon a saját készítésű lekvárjukat. A nyáron gondosan elrakott finomság tetején aztán nem egyszer megjelenik a penész a felnyitás után néhány nappal.

Vajon mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?- tette fel a jogos kérdést a Vidék íze oldal.

Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle lekvárt
Érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető.

Az ételeken, élelmiszereken abban az esetben jelenik meg a bevonat, ha azok spórákkal fertőződnek, amelyek elszaporodnak. A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy ha a kenyér, pékárú elkezd penészesedni azt azonnal ki kell dobni, hiszen a penész behálózza az étel mélyebb rétegeit.

A lágy, puha élelmiszerekben hamar elszaporodik a gomba, így természetesen az sem ajánlott, hogy a lekvár tetejét lekapirgálva a maradék részt megegyük, hiszen hányást, hasmenést, remegést, bőrkiütést okoz. Azok a lekvárok, amikben több a cukor, hamarabb megkeményednek, így a penész sem tud olyan gyorsan elterjedni.Ennek ellenére, célszerűbb a felbontott dzsemeket a lehető leghamarabb felhasználni. Jobb, ha nem kockáztatunk.

Mit tehetünk?

A lekvár eltevésénél kiemelt figyelmet kell fordítani az üveg és a tető tisztaságára. Érdemes kisebb üvegbe elrakni az édes főzeteket, így akár egyetlen süteménynél, vagy palacsintánál elfogy, és nem kell a félig elhasznált lekvárt tárolni.

Az ételek/élelmiszerek penészedését megelőzhetjük, ha:
  • lefedjük az ételt tárolásnál, mert így megakadályozzuk, hogy a spórák, amik a levegőben vannak, megtelepedjenek az ételen,
  • nem hagyjuk a romlandó ételeket szobahőmérsékleten, csak ameddig fogyasztjuk, de legfeljebb 2 órát,
  • a maradék ételeket felhasználjuk 3-4 napon belül.
És amit még megtehetünk:
  • havonta tisztítsuk ki a hűtőszekrényt,
  • a konyharuhákat, szivacsokat, törlőkendőket, felmosókat tartsuk tisztán,
  • dobjuk ki az olyan eszközöket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani.

Kiemelt kép: Pixabay.com

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2019/08/01/lekvar-penesz-teendok/

 

Kapcsolódó cikkek

Ezt a fajta tököt meg ne edd: a magyar boltokban is kapható, pedig mérgező lehet

2020. október 27. 08:05
Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy körültekintően vásároljanak, illetve egyenek tököt. Ugyanis, míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
 

Kiderült: ezért drágultak meg valójában a tejtermékek Magyarországon

2022. április 26. 20:35
Az elmúlt hónapokban megfigyelhető, hogy az alaptermékek közül a tejtermékek árai drasztikusan emelkedtek. A drágulás hátterében a tejtermelők általános önköltség-növekedése áll, hiszen áremelés nélkül a hatékonyság már nem lenne tovább növelhető egy telepen vagy üzemen belül. Látni kell ugyanakkor azt is, hogy amikor egy gazdálkodó nem tud tovább takarékoskodni, akkor a költségnövekedést részben vagy egészben átterheli a tejfeldolgozóra, aki - miután szintén hasonló gondokkal küzd - kénytelen a fogyasztókra terhelni saját költségnövekedését.