Ne kockáztassunk a penésztől lekapart lekvár elfogyasztásával

2019. augusztus 02. 08:40
Célszerűbb a felbontott finomságot a lehető leghamarabb felhasználni.

Sárgabarack, málna, ribizli – javában tombol a szezon, rengetegen teszik el otthon a saját készítésű lekvárjukat. A nyáron gondosan elrakott finomság tetején aztán nem egyszer megjelenik a penész a felnyitás után néhány nappal.

Vajon mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?- tette fel a jogos kérdést a Vidék íze oldal.

Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle lekvárt
Érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető.

Az ételeken, élelmiszereken abban az esetben jelenik meg a bevonat, ha azok spórákkal fertőződnek, amelyek elszaporodnak. A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy ha a kenyér, pékárú elkezd penészesedni azt azonnal ki kell dobni, hiszen a penész behálózza az étel mélyebb rétegeit.

A lágy, puha élelmiszerekben hamar elszaporodik a gomba, így természetesen az sem ajánlott, hogy a lekvár tetejét lekapirgálva a maradék részt megegyük, hiszen hányást, hasmenést, remegést, bőrkiütést okoz. Azok a lekvárok, amikben több a cukor, hamarabb megkeményednek, így a penész sem tud olyan gyorsan elterjedni.Ennek ellenére, célszerűbb a felbontott dzsemeket a lehető leghamarabb felhasználni. Jobb, ha nem kockáztatunk.

Mit tehetünk?

A lekvár eltevésénél kiemelt figyelmet kell fordítani az üveg és a tető tisztaságára. Érdemes kisebb üvegbe elrakni az édes főzeteket, így akár egyetlen süteménynél, vagy palacsintánál elfogy, és nem kell a félig elhasznált lekvárt tárolni.

Az ételek/élelmiszerek penészedését megelőzhetjük, ha:
  • lefedjük az ételt tárolásnál, mert így megakadályozzuk, hogy a spórák, amik a levegőben vannak, megtelepedjenek az ételen,
  • nem hagyjuk a romlandó ételeket szobahőmérsékleten, csak ameddig fogyasztjuk, de legfeljebb 2 órát,
  • a maradék ételeket felhasználjuk 3-4 napon belül.
És amit még megtehetünk:
  • havonta tisztítsuk ki a hűtőszekrényt,
  • a konyharuhákat, szivacsokat, törlőkendőket, felmosókat tartsuk tisztán,
  • dobjuk ki az olyan eszközöket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani.

Kiemelt kép: Pixabay.com

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2019/08/01/lekvar-penesz-teendok/

 

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket a magyarok?

2020. február 26. 08:32
Bár még nincs igazoltan koronavírusos beteg Magyarországon, információink szerint sok magyar elkezdett felhalmozni egy esetleges lezárástól tartva. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint trendszerűen nem jelent még meg ez a magyar kiskereskedelemben, de nem számítanánk fennakadásokra, ha hirtelen mindenki nagybevásárolni indulna.

A járvány után minden megváltozhat az élelmiszeriparban is

2020. április 20. 08:12
A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is van még elég élelmiszer, ám hosszabb távon a sérülékeny országokban komoly éhínség alakulhat ki, ha a fejlett országok nem figyelnek a nehéz helyzetben lévő térségekben élőkre – mondta a Zhvg-nek Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója. A világtanács magyarországi tagvállalatainak tartott előadása után nyilatkozó igazgató szerint a pandémia elmúltával alaposan megváltozik a világ.